Politika

NATO: Crnogorske snage potpuno su spremne da sprovedu sve operacije

Vojne snage koje su ocijenjene kao spremne za borbu su one koje se smatraju sposobnima da vode borbene vojne operacije kroz integrisanu upotrebu svojih različitih službi (zemlja, vazduh i pomorstvo) i opremu, saopšteno je Pobjedi iz NATO-a.
NATO: Crnogorske snage potpuno su spremne da sprovedu sve operacije
Portal AnalitikaIzvor

Na ocjenjivanju, na kojem je u sastavu ocjenjivačkog tima Vojske Crne Gore učestvovalo šest ocjenjivača iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske, a nadgledano je od strane dva predstavnika iz Savezničke komande kopnenih snaga NATO (LANDCOM) u Izmiru, sve deklarisane jedinice Vojske Crne Gore su ocijenjene ocjenom „borbeno spreman“.

SPOSOBNE

Zvaničnik Alijanse kazao je za Pobjedu da su sve deklarisane crnogorske snage sertifikovane kao sposobne da sprovedu čitav spektar operacija, iz perspektive NATO-a. 

- Sve NATO članice, uključujući i Crnu Goru, na dnevnoj osnovi rade zajedno kako bi poboljšali njihove vojne sposobnosti i kako bi garantovali da su njihove snage spremne za raspoređivanje i da mogu efektno da djeluju zajedno. Procjenu njihovih sposobnosti sproveli su NATO vojni predstavnici i nacionalni predstavnici, kroz razičite načine, uključujući i vježbe. Crna Gora je pouzdana saveznica, daje značajan doprinos međunarodnoj bezbjednosti, učestvujući u misiji u Avganistanu i doprinoseći fondovima za finansijsku održivost avganistanskim snagama bezbjednosti kroz Povjerenički fond za avganistansku nacionalnu armiju. Očekujemo da crnogorski vojnici u bliskoj budućnosti budu raspoređeni u misiji KFOR. Takođe, Crna Gora nastavlja da doprinosti stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu - kazao je zvaničnik Alijanse.

U periodu od 17. do 21. septembra na vježbi „Odlučan odgovor 18“, realizovano je ocjenjivanje 2. pješadijske čete, Odjeljenja NHBO i Tima za deminiranje Vojske Crne Gore iz sastava Pješadijskog bataljona, te Odjeljenja vojne policije iz sastava Čete vojne policije.

VJEŽBA

„Odlučan odgovor 18“ je, po scenariju i cilju, nezavisna vježba koja se realizuje u skladu sa NATO direktivom za vježbe, koja omogućava ocjenjivanje nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica VCG za doprinos NATO-u – pojasnili su ranije iz resora Predraga Boškovića.

Vježba je, kako navode, realizovana po scenariju što realnijih situacija koje se mogu očekivati u NATO vođenim operacijama širokog spektra, prilagođenom ciljevima obuke i ocjenjivačkom procesu.

Način ocjenjivanja borbene spremnosti deklarisanih kopnenih snaga je ocjenjivanje po programu „Ocjenjivanje borbene spremnosti“ – CREVAL, a sve jedinice deklarisane za NATO vođene operacije prolaze složen proces testiranja.

Portal Analitika