Kultura

Radionica "Zanati su budućnost"

U dvorištu Etnografskog muzeja na Cetinju održana je edukativna radionica Zanati su budućnost.
Radionica "Zanati su budućnost"
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Etnograsski muzej Crne GoreIzvor

Radionica je održana u okviru kulturno-turističke manifestacije Dani evropske baštine 2018, koja predstavlja dio velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja naslijeđe kao zajednička baština evropskih naroda. Ovogodišnji slogan Dana evropske baštine je Umjetnost dijeljenja.

Radionici su prisustvovali učenici Srednje stručne škole sa Cetinja, koji su se ovom prilikom upoznali sa vrstama, tehnikama, sadržajem i proizvodima određenih zanata karakterističnih za naše podneblje, a, samim tim, i sa stvaralaštvom i inventivnošću zanatlija stvaralaca u lokalnoj zajednici.

U okviru radionice, upriličen je konstruktivan razgovor sa predstavnicima nekoliko zanata karakterističnih za naše podneblje. Učenicima su se predstavili Vesna Rakočević – terzija, Stefan Marković koji se bavi restauracijom i izradom tradicionalnih muzičkih instrumenata i Marko Brnović, čija se porodica već generacijama bavi čunarstvom.

„Zaista, zanati predstavljaju jedan vid umjetničkog izraza pojedinca, a na radionici smo podjelili znanja, iskustva u nadi da će ovo biti začetak jednog znatno šireg projekta, koji bi kasnije bio prepoznat kao potpora mladima u izboru svog životnog opredjeljenja“, poručila je moderatorka radionice, kustoskinja Etnografskog muzeja, Aleksandra Blagojević.

Ovom prilikom, učesnici radionice su posjetili i novu stalnu postavku Etnografskog muzeja na Cetinju.

Radionica "Zanati su budućnost"
Etnografski muzej na Cetinju
Portal Analitika