Društvo

Konstituisan Savjet za saradnju organa državne uprave i NVO

Savjet za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija (NVO), tijela koje čine predstavnici ministarstava i nevladinog sektora, konstituisan je danas u Podgorici.
Konstituisan Savjet za saradnju organa državne uprave i NVO
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, koja je predsjedavala sjednicom, kazala je da je za više od dvije godine, otkad ne funkcioniše raniji Savjet, mnogo toga urađeno da se unaprijedi institucionalni i normativni okvir koji se odnosi na politike međusektorske saradnje i djelovanje NVO.

On je podsjetila da je Zakonom o NVO definisano centralizovano programiranje prioritetnih oblasti i visine sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, i decentralizovana raspodjela novca u skladu sa izdvajanjem sredstava iz tekućeg budžeta za te namjene u iznosu od najmanje 0,5 odsto.

„Takođe, donijeta su i prateća podzakonska akta za sprovođenje zakona, kao i odgovarajući priručnici i smjernice u cilju kvalitetnije podrške i održivosti rezultata sprovedenih edukacija i bolje implementacije Zakona o NVO“, kazala je Pribilović

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, podsjetila i da je donijeta Uredba o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, kao i da je okosnica rada Savjeta Strategija unaprjeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje NVO 2018-202O.

Pribilović je istakla da se očekuju vidljivi rezultati napravljenih napora i ulaganja, i da će Savjet svojim mišljenjima i stavovima doprinijeti kvalitetnijoj primjeni važećih akata.

Ona se zahvalila predstavnicima DEU projekta „Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama za saradnju između organa državne uprave i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori", koji će u svojstvu posmatrača prisustvovati sjednicama Savjeta, i koji kontinuirano podržavaju jačanje međusektorske saradnje i partnerstva.

„Članovi Savjeta su izrazili zadovoljstvo što je Savjet formiran i funkcionalan, iskazavši potrebu da se što prije održi radna sjednica, na kojoj bi se razmatrala pitanja od značaja za međusektorsku saradnju i održivost nevladinog sektora“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada 14. juna donijela Odluku o Savjetu za saradnju organa državne uprave i NVO, kojim predsjedava ministarka javne uprave, a članovi su predstavnici ministarstava i pet predstavnika NVO.

Portal Analitika