Abiznis

Radulović: Spor oko koncesije za Aerodrome političke prirode

Crna Gora je aviodestinacija i ne vidim nikave zamke u ugovoru koncesije aerodroma, kazao je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović u emisiji "Vruće stolice".
Radulović: Spor oko koncesije za Aerodrome političke prirode
Antena MIzvor

“Ako neko misli da Crna Gora može da se bavi intenzivnom industrijom, i da od toga dobro živi, da konkuriše velikim industrijskim zemljama, onda živi u zabludi. Ono što Crna Gora može da radi je da nudi ono što ima da nudi, a to je prije svega turizam”, navodi Radulović.

Kako je Radulović kazao, pitanje koncesije aerodroma je više političke nego tehničke prirode.

Smatra da neslaganja sa Socijaldemokrata kada je posrijedi to pitanje ne može poljuljati stabilnost unutar vladajuće koalicije.

“Koliko ja poznajem situaciju unutar koalicije uvijek je razum preovlađivao. Svi razgovori kojima sam ja prisustvovao su završavali snagom argumenata a ne decibela, i ne vidim nikakav razlog da i ovog puta ne bude tako", kazao je Radulović.

U ugovoru koncesije ne vidi nijednu spornu stavku.

“Mi znamo šta nam treba, i znamo da novac koji nam treba da to napravimo nemamo. Premašili smo brojku od 2 miliona turista, Tivat je premašio milion i sto hiljada turista za nepunih osam mjeseci ove godine”, dodaje Radulović.

 

Kada je riječ o dužničko povjerilačkom odnosu između Montenegro airlinesa i Aerodroma Crne Gore, ministar je kazao da modela razrješavanja ima više i sve što bude imalo smisla finansijskog, političkog i ekonomskog za razvoj države, proći će bez ikakvih problema.

 

Nije htio da komentariše koji je to veliki nacionalni avioprevoznik zainteresovan za kupovinu Montenegro Airlinesa.

Kada je riječ o legalizaciji objekata ministar je kazao da je primljeno 50 hiljada zahtjeva.

“Zvanično u katastru ima evidentirano 40 hiljada nelegalnih objekata, Elektroprivreda ima popis oko 60 hiljada brojila i niko ne zna tačan broj nelegalnih objekata, ali do Nove godine ćemo imati tu informaciju. I mogu vam reći da smo šampioni svijeta u procentu odziva na legalizaciju”, rekao je Radulović.

Kako je dodao, razočaran je podrškom od strane lokalnih uprava.

"Ovo je zakon koji je trebalo da sprovode oni, a mi smo defakto sami sve sprovodili. Izuzetak je lokalna uprava Herceg Novi”, kazao je Radulović.

Kako je rekao, oko 350 naloga za prekid radova izdato je od Nove godine do danas, i oko 150 rješenja za rušenje.

Preko milijardu do kraja sezone

Kada je posrijedi zarada od ove ljetnje sezone ministar je naveo da ćemo do kraja godine preći milijardu.

“Za 10 odsto je veći prihod od turizma, i više smo nego zadovoljni, a pogotovo što je turistička sezona značajno produžena i umjesto tri ili četiri mjeseca sada traje šest mjeseci, mahom zahvaljujući velikim tur operatorima”, navodi Radulović.

Radulović kaže da je rast posjete na sjeveru ogroman.

“Nacionalni park Durmitor je posjetilo 400 hiljada turista, u odnosu na prošlu godinu kada je posjetilo 300 hiljada. Vodimo jednu aktivnu kampanju i organizovali smo preko 300 manifestacija”, dodaje Radulović.

Što se zimske sezone tiče ministar očekuje da se taj vid turizma punim plućima razmaše.

“Pokušavamo da stavimo u funkciju skijalište Kolašin 1600 i vrlo brzo će biti raspisan i konkurs za žičaru koja će spajati Kolašin 1450 i 1600, i na taj način ćemo imati 60 km staza. Ugovor za volarizaciju Kolašin 1600 je potpisan, postoje kratki rokovi da se otpočne izgradnja smještajnih kapaciteta", rekao je Radulović.

Kako je dodao za hotel Durmitor na Žabljaku vrši se revizija glavnog projekta.

"Planirano je 10 miliona investicija , ali mislim da će cifra biti bliža 20 miliona. To je nevjerovatno uspješna priča za Žabljak. Imamo ozbiljnog partnera za vojni kamp koji je ušao u rentu i podizanje objekta sa pet zvjezdica. Tako da Žabljak sve više poprima obrise ozbiljnog turističkog mjesta”, kazao je Radulović.

Hiljadu plus: Komisija užurbano radi

Kada je riječ o projektu Hiljadu plus, Radulović kaže da komisija užurbano radi i da je dokumentacija obimna.

“Gledaćemo da čim prije posao završimo. Nakon prve raspodjele trebaće par nedjelja za sljedeću raspodjelu. I za sljedeću godinu očekujemo isti projekat”, dodaje Radulović.

Da prvo očistimo sebe, pa oko sebe

Kada je posrijedi poglavlje 27, ministar kaže da je stvar svijesti kada je riječ o čistoći.

“Ekološko stanje države je jedina tema u Crnoj Gori na koju ja ne bih mogao da pozovem nikoga na individualnu odgovornost, jer je to stvar elementarne kulture i to se može riješiti samo edukacijom od vrtića. Znam da komunalna preduzeća rade svoj posao na najbolji mogući način. To nije stvar sistemskog nereda nego stvar kulture. I svi treba da očistimo prvo sebe pa oko sebe”, kazao je Radulović.

Portal Analitika