Abiznis

“Rad na crno” uvesti u legalne tokove

U borbi protiv sive ekonomije i “rada na crno” neophodne su promjene a težište bi trebalo staviti na smanjenje nelojalne konkurencije, poreske olakšice te češći i praktičan rad inspekcijskih službi. Takođe, neophodno je unapređenje mjera aktivne politike kojima se podstiče zapošljavanje, obučavanje i usavršavanje radne snage, stručno osposobljavanje za rad te sezonsko zapošljavanje. To je, između ostalog, zaključak učesnika regionalne konferencije „Reforma tržišta rada na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Povećanje broja i bolja radna mesta za inkluzivan rast i prosperitet”, koja je juče (2.oktobra) održana u Budvi, a koju je organizovala Evropska komisija. 
“Rad na crno” uvesti u legalne tokove
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, tokom panela “Od prioriteta politike do akcije” kazao je da se i Crna Gora, kao i ostale zemlje u regionu, bore sa “radom na crno”, još visokom stopom nezaposlenosti, migracijama te niskom stopom ucešća žena u radnoj snazi.

-Sve to ukazuje na veliki neiskorišteni potencijal, koji bi mogao podstaći ekonomski rast i prosperitet. Ambijent, podsticajan za rast i zapošljavanje, treba se unapređivati promjenom normi, povoljnijim uslovima za kreditno otvaranje novih radnih mjesta, privlačenjem više stranih investicija, olakšicama privredi, smanjenjem biznis barijera, te preventivnim djelovanjem i nadzorom inspekcijskih službi, odnosno uvodjenjem « rada na crno » u legalne tokove – kazao je Mustafić. 

Mustafić je saglasan sa ocjenama da su brojni izazovi na putu uspješnog zapošljavanja. 

-I ubuduće će prioritetna pitanja biti - šta se može učiniti za konkurentnost na tržištu rada, ravnopravnost u primanjima, smanjenje siromaštva ali i za fiskalnu stabilnost. Zavod će na unapređenju mjera i programa aktivne politike zapošljavanja, raditi uz sagledavanje efektivnosti postojećih. Sagledavajući sve prednosti iz prethodnog perioda, ali i sadašnje slabosti, vjerujem da ćemo, kroz realno sagledavanje stvari, doći do unapređenja naših mjera prvenstveno onih koje se odnose na dugoročno nezapolsene, mlade i marginalizovane grupe – kazao je Mustafić.

On je dodao da Zavod, kao zasebna institucija, ni u jednoj zemlji ne može sam smanjiti nezaposlenost niti povećati zapošljavanje. 

-Ipak, sa zadovoljstvom ističem da posljednju godinu bilježimo pozitivne rezultate u kretanju nezaposlenosti. Registrovana stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 17,19 odsto, odnosno na evidenciji ZZZ nalaze se 39.870 nezaposlena lica – saopštio je direktor. 

Zavod za zapošljavanje sprovodi politike Vlade i resornog ministarstva u oblasti zapošljavanja. U toku je, kako je dodao Mustafić, realizacija mjera i programa zapošljavanja usmjerenih na aktivno traženje zaposlenja, razvoj preduzetništva, cjeloživotno učenje, obrazovanje odraslih kao i zapošljavanje teže zapošljivih grupa. 

-Saradnja sa poslodavcima, iako ojačana zadnjih godina, nije baš na onom nivou koji je potreban za realne pomake. Posebno se to odnosi na one koji ne iskazuju interes da ulažu u obuku i zadržavanje radnika, mimo perioda trajanja subvencija od Zavoda. Takođe, mislim i na poslodavce koji u sezoni nude loše uslove rada domaćim radnicima, što je najčešći uzrok slabe motivisanosti za sezonski rad – naveo je direktor Mustafić.

Konferenciju je otvorio Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić a u njenom radu su učestvovali su i generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje Edina Dešić, državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Vukica Jelić, kao i generalni direktor Direktorata za rad u tom resoru Zoran Ratković 

Portal Analitika