Društvo

Novi zakon o upravljanju otpadom kvalitetan

Novi zakon o upravljanju otpadom kvalitetan je i omogućava jasne smjernice komunalnim preduzećima, ocijenio je Odbor udruženja komunalne privrede Privredne komore Crne Gore (PKCG).
Novi zakon o upravljanju otpadom kvalitetan
Portal AnalitikaIzvor

To tijelo razmotrilo je nacrte zakona o upravljanju otpadom i zakona o finansiranju lokalnih samouprava, u dijelu koji se odnosi na prihode po osnovu naknade za korišćenje morskog dobra.

Iz PKCG podsjetili su da se novi zakon o upravljanju otpadom donosi u cilju harmonizacije sa legislativom Evropske unije, kako bi se ispunili prioriteti u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja i ova djelatnost približila standardima koji se primjenjuju u Uniji.

"Privrednici su ocijenili Nacrt zakona kvalitetnim, da pruža jasne smjernice komunalnim preduzećima po pitanju upravljanja otpadom", navodi se u saopštenju.

Privrednici smatraju da je u toj oblasti neophodno riješiti pitanje tretiranja komunalnog mulja, a kao načine vide formiranje regionalne spalionice ili njegov izvoz.

Odbor je jednoglasno podržao Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, u dijelu koji se odnosi na prihode po osnovu naknade za korišćenje morskog dobra. 

Ovim aktom se predviđa direktno angažovanje lokalnih komunalnih službi od JP Morsko dobro i plaćanje po izvršenom poslu. 

"Privrednici smatraju da će ovo rješenje doprinijeti boljoj komunalnoj uređenosti u zoni morskog dobra, da je potrebno da se primorske opštine pripreme za njegovu primjenu", kazali su iz PKCG.

U Odbor komunalane privrede, iz preduzeća Vodacom, imenovan je direktor Dragan Roganović, dok je Marijana Zenović, u ime Regionalnog vodovoda Budva, nova predstavnica ovog Odbora u Skupštini Komore.

Portal Analitika