Politika

Đukanović: Vjerujem da će inicijativa o Radnoj grupi zaživjeti u Skupštini

Više se ne može govoriti o bojkotu Parlamenta, kazao je predsjednik države Milo Đukanović odgovarujući na pitanje šta je sa inicijativom za formiranje ad hok radne grupe koja bi se bavila realizacijom preporuka iz izvještaja ODIHR-a.
Đukanović: Vjerujem da će inicijativa o Radnoj grupi zaživjeti u Skupštini
Portal AnalitikaIzvor

“Od početka tvrdimo da nije bilo mjesta bojkotu, takođe od prvog dana pozivali smo opoziciju da se vrati u Parlament i nakon što se većina poslanika vratila u Parlament ne možemo više govoriti o bojkotu Parlamenta, to prije svega potenicira nivo njihove odgovornosti. Dakle, nakon što više ne možemo govoriti o bojkotu, mi smo kao vladajuća koalciija pokazali odgovornost da učestvujemo u razvoju jedna takve inicijative i da doprinesemo da se i tih desetak poslanika vrati u Parlemant. Ja sam optimista i mislim da taj proces ide dobro i da će se ta inicijativa realizovati u Parlamentu''- kazao je Đukanović.

Na pitanje da li će to biti sveobuhvatna izborna reforma, misli da je to pretenciozan naziv.

''Kad god se neko pojavi da treba da veliki istorijski doprinos razvoju zemlje nakon što je prethodno pokazao apsolutno odgovornost bojkotujući institucije te iste zemlje onda mu se čini da će baš on da uradi nešto što niko nije uradio u istoriji'', naveo je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Crne Gore je dodao da da Crna Gora ima potrebnu infrastrukturu koja će na pravi način odgovoriti problemu migranata.

''Bez obzira što Crna Gora do sada nije bila na jednoj od ruta kojom su se kretale izbjeglice sa prostora Afrike prema Evropi, želim da vas informišem da smo kao zemlja apsolutno spremni sa potpuno pripremljenom infrastrukturom da odgovorimo na problem ili izazov koji bi se mogao pojaviti ukoliko dođe do nastavka tog procesa ili promjene ruta. Kada je u pitanju odgovor o preciznom broju izbjeglica koje smo spremni da primimo, kazao bih da smo o tome u kontaktu sa italijanskim vlastima. Nakon posljednjeg problema koji se pojavio u Italiji pokazali smo ne samo solidarnost sa onim što su potrebe Evrope već i susjedsku solidarnost i spremnost da prihvatimo jedan broj izbjeglica naravno u skladu sa ukupnim kapacitetima Crne Gore.'', istakao je Đukanović.

Tajani je iskoristio priliku da se zahvali Crnoj Gori što je pomogla oko ovog problema.

''Želio bih da kažem hvala Crnoj Gori što je izašla u susret. Malo je nezahvalno stavljati ovaj problem na stolove isključivo Italije i Grčke, treba nam pomoći i solidarnosti i od istočnih zemalja'', kazao je Tajani.

 

Portal Analitika