Abiznis

Jedinstveni turistički proizvod regiona kao mehanizam za održavanje konkurentnosti

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, učestvuje na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, koji se održava u Beogradu.
Jedinstveni turistički proizvod regiona kao mehanizam za održavanje konkurentnosti
Portal AnalitikaIzvor

Gvozdenović je govorio na regionalnom panelu, na temu iskustava Crne Gore u privlačenju investicija, imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora lider u investicijama po glavi stanovnika u regionu.

Govoreći o povoljnostima i ambijentu koji je Crna Gora stvorila sa ciljem privlačenja investitora, potpredsjednik Gvozdenović je posebno istakao poreske i druge povoljnosti, koje su, naročito u oblasti turizma, rezultirale otvaranjem preko 100 novih hotela u prethodnih pet godina u Crnoj Gori.

"Crna Gora je i ranije, a naročito nakon formalnog članstva u NATO, bezbjedna i sigurna investiciona destinacija, pa potencijalni investitori sa sigurnošću mogu računati na podršku svih segmenata crnogorskog društva. Uz sve pogodnosti za investiranje, a uzimajući u obzir odličan geografski položaj, Crna Gora moze biti i na neki način već jeste investicioni „hub“ za regionalno i šire tržište", istakao je Gvozdenović.

Prenoseći pozitivna iskustva Crne Gore koja mogu biti primjenljiva za čitav region, potpredsjednik Gvozdenović je posebno naglasio otvorenost za strane investitore, koji imaju nacionalni tretman, zatim upotrebu eura kao nacionalne valute, te konkurentan poreski sistem, kao i sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, CEFTA, EFTA, Turskom, Ukrajinom i Rusijom.

Naglašavajući da se radi samo o dijelu mjera koje su donešene u cilju stimulacije izgradnje hotela visoke kategorije, potpredsjednik Gvozdenović je kazao da se država u stvaranju još povoljnijeg investicionog ambijenta neće zaustaviti na tome, već će i dalje konstantno unapređivati i pospješivati ambijent za poslovanje i investiranje u Crnoj Gori. Skupština Crne Gore će, po riječima potpredsjednika Gvozdenovića, podržati prijedloge Vlade koji će biti usmjereni ka dodatnom jačanju kompetitivnosti crnogorskog poslovnog ambijenta.

"U narednom periodu država i lokalne uprave će takođe raditi i na drugim preduslovima koji će dovesti nove investitore i učiniti njihove investicije isplativim u što kraćem periodu, što će se indirektno pozitivno odraziti i na čitav region. U nastupu ka udaljenim emitivnim turističkim tržištima, turistima moramo ponuditi jedinstveni turistički proizvod, a na državama regiona je da u što kraćem roku finalizuju ranije započete aktivnosti na tome, kako bi region Jugoistočne Evrope ostao konkurentan za investicije", zaključio je Gvozdenović.

Pored potpredsjednika Gvozdenovića, na panelu su govorili: Kočo Anđušev, zamjenik premijera Makedonije, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, te predstavnici biznis strukture: Franjo Bobinac, Gorenje, Duško Knežević, Atlas grupa, Medeja Lončar, Siemens i Ivan Mišetić, Atlantic grupa.
Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope se nastavlja brojnim panel diskusijama i drugim formama razmjene informacija i iskustava.

Portal Analitika