Društvo

U registar upisano 2.020 ljekara, licencu dobilo 1.845

U registar doktora medicine upisano je 2.020 ljekara, dok će licencu za rad dobiti 1.845 doktora, rekao je predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša, istakavši da je obaveza 175 doktora koji imaju važeću licencu iz prakse bila samo da se upišu u registar.
U registar upisano 2.020 ljekara, licencu dobilo 1.845
Portal AnalitikaIzvor

U nedjelju je zvanično završena predaja dokumentacije za izdavanje licence koja će ljekarima važiti narednih sedam godina, a što je predviđeno novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Mugoša je Pobjedi rekao da još nije dobio sve podatke od zdravstvenih ustanova o broju zaposlenih kako bi uporedio podatke i otkrio razlog većeg broja doktora koji su predali zahtjeve za upis i licencu od onog koji su saopštavale zvanične institucije, odnosno 1.650. 

- Od 33 zdravstvene ustanove, podatke sam dobio od njih 22. Poziv je upućen i odgovornima u privatnim zdravstvenim ustanovama. Nakon toga biće moguće uporediti podatke - naveo je Mugoša.

On je zahvalio crnogorskim ljekarima koji su, kako je kazao kao i bezbroj puta do sada pokazali najveći stepen odgovornosti prema društvu i privrženost profesiji kojoj pripadaju.

Mugoša je još jednom naglasio da ostaje neriješen problem prijavljivanja doktora medicine stranaca sa prebivalištem van Crne Gore, koji su se, tvrdi on, do sada u Crnoj Gori protivzakonito bavili zdravljem crnogorskih građana.

- Zahtjev za dobijanje licence tražilo je 27 doktora stanaca, a tvrdim da ih ima oko 100, ako ne i više - kazao je Mugoša.

Portal Analitika