Crna hronika

Suđenje u sporu Kadije protiv RTCG 25. oktobra

U Osnovnom sudu u Podgorici 25. oktobra počinje suđenje po tužbi bivše generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije, koja je protiv te medijske kuće pokrenula spor, jer smatra da je Savjet RTCG prekršio poslovnik o radu i razriješio je nezakonito.
Suđenje u sporu Kadije protiv RTCG 25. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Kadija je smijenjena tajnim glasanjem na sjednici Savjeta RTCG 7. juna, a tužbu su u njeno ime podnijeli advokati Goran Rodić i Siniša Gazivoda.

Njenu smjenu zvanično je inicirao član Savjeta RTCG Mimo Drašković koji je rekao da osnovni razlog za to leži u potpisivanju spornog ugovora sa nevladinom organizacijom Centar za građansko obrazovanje u sklopu projekta „Činjenice su važne, objektivno i inovativno novinarstvo za EU“, a za koji je Savjet RTCG utvrdio da je mogao da nanese veliku štetu Javnom servisu i da utiče na nezavisnost te kuće.

U tužbi u koju je Pobjeda imala uvid piše da su odredbe poslovnika o radu Savjeta Javnog servisa, prekršene, jer je to tijelo isti dan donijelo odluku i smijenilo Kadiju, a da uopšte nije razmatralo njeno obrazloženje. 

- U članu 15 Poslovnika propisano je da se materijali za sjednicu dostavljaju članovima Savjeta, uz saziv sjednice, najmanje pet radnih dana prije  dana određenog za održavanje sjednice. Inicijativa za razrješenje je predata u petak 1. juna, a sjednica je održana u četvrtak, 7. juna. Prema tome, članovi Savjeta imali su tri radna dana prije dana određenog za održavanje sjednice sadržinom inicijative, a nula radnih dana da se upoznaju o izjašnjenju tužilje (Kadije) - piše u tužbi.

Predsjednik Savjeta, kako se navodi, morao je da obezbijedi da se inicijativa za razrješenje koju je podnio Mimo Drašković i izjašnjenje Kadije dostave Savjetu u roku koji je propisan poslovnikom.

Kadijini advokati su naveli da bi, u slučaju da je poštovan poslovnik, o njenom razrješenju govorili tek na narednoj sjednici, odnosno nakon što je ona iznijela svoj stav.

Kako je navedeno, obrazloženje odluke sadrži tri stranice tvrdnji Draškovića  koji je inicirao razrješenje i tri stranice u kojima Kadija osporava njegove tvrdnje, ali „ne sadrži bilo kakvu ocjenu Savjeta o suprotstavljenim argumentima“.

Advokati su istakli da je Savjet postupao „s pozicije sile, ne vodeći računa ni o činjenicama ni o Zakonu“.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika