Politika

Medojević pravi programski otklon od EU i NATO

Izborna skupština Pokreta za promjene Nebojše Medojevića na kojoj će biti predstavljen novi programski dokument i organizaciona struktura biće održana do kraja godine. 
Medojević pravi programski otklon od EU i NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Predsjedništvo PzP formiralo je organizacioni odbor za pripremu predstojeće redovne skupštine, i radnu grupu za izradu programskog dokumenta koji treba da ponudi osnovne ideološke smjernice za djelovanje partije u narednom periodu, imajući u vidu izazove koji stoje ispred PzP i pred Crnom Gorom, a u svjetlu tektonskih poremećaja na globalnom planu izazvanih krahom globalizma i redefinisanjem spoljnopolitičkih prioriteta, saopšteno je Pobjedi iz Pokreta za promjene.

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, novim programskim dokumentom biće predviđena radikalna izmjena u programu stranke, jer će se u dokumentu na jasan i nedvosmislen način napraviti otklon od evroatlantskih i evropskih integracija, odnosno članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, ali i NATO.

Pokret za promjene se svojim programom iz 2006. godine obavezao da će podržati članstvo Crne Gore u EU i NATO, ali se u praksi takva politika, pogotovo od vrha stranke, nikada nije sprovodila. PzP je čak bojkotovala sjednicu parlamenta na Cetinju na kojoj je donijeta odluka u ulasku NATO.

- Evropsku uniju doživljavamo kao zajednicu demokratskih i građanskih društava, razvijene privrede i visokog standarda građana. Iz tog razloga prioritetni spoljnopolitički cilj PzP-a biće implementacija standarda EU i što dinamičnije integrisanje u taj slobodni prostor - navodi se u programu te stranke iz 2006. godine.

U tom dokumentu, u odjeljku o vojsci navodi se i da bi Crna Gora trebalo da bude punopravna članica NATO.

Predsjednik te stranke i jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, u posljednje dvije godine u javnosti je iznosio uglavnom euroskeptične stavove i oštro kritikovao briselsku administraciju.

Prošle godine je učestvovao u anti NATO kampanji i tražio referendum za članstvo u NATO. Sjednicu parlamenta na kojoj je odlučeno da Crna Gora bude članica te vojno-političke organizacije Medojevićeva stranka je bojkotovala.

- EU je samo nadnacionalni mehanizam za pokoravanje zemalja i naroda i njihovo pretvaranje u kolonije globalnih bankarskih fašista. „Afričko proljeće“ i slanje emigranata u Evropu, globalni bankarski fašisti će izazvati i treći svjetski rat, ukoliko se slobodni svijet ne ujedini. Oni stoje iza svih ratova, terorizma, dužničkih kriza, kraha berzi, ekonomskih depresija. Svaka država koja se otrgne je dobitak, rekao je Medojević početkom septembra ove godine.

Na sjednici Predsjedništva koja je održana u subotu, Medojević je stranačkim kolegama ponovio stav o „Sorošu i bankarskim fašistima iza kojih stoji EU“.

- Predsjednik Medojević je upoznao članove Predsjedništva o intenzivnim međunarodnim aktivnostima koje treba da efektiraju uspostavljanjem saradnje sa srodnim političkim partijama u pogledu otpora opasnim projektima globalnih bankarskih fašista predvođenim Sorošem i odbrani suvereniteta i vitalnih nacionalnih interesa, navedeno je u saopštenju iz PzP.

Izvori Pobjede bliski Pokretu za promjene navode da će se otklonom od EU i NATO stranka napraviti prihvatljivijom za koaliciju sa desničarskim strankama srpskog predznaka. - Programska odrednica o članstvo u EU i pogotovo NATO jeste bila prepreka da tvrdokorniji Srbi podrže Medojevića. Ovako se PzP kvalifikuje za trajniji opstanak u DF-u - zaključio je izvor Pobjede.
 

Portal Analitika