Region

Dijaspora traži ostavke Zaeva i Dimitrova

Ujedinjena makedonska dijaspora zatražila je da premijer Zoran Zaev i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov podnesu neopozive ostavke, nakon neuspješnog referenduma o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike i priključenju Evropskoj uniji (EU) i NATO-u. 
Dijaspora traži ostavke Zaeva i Dimitrova
Portal AnalitikaIzvor

Navodi se da su makedonski birači odgovorili na referendum o promjeni ustavnog imena Makedonije u Sjeverna Makedonija.

"Odziv birača bio je manji od 37 odsto od ukupnog broja upisanih birača u birački spisak, koji karakterišu referendum kao nevažeći prema makedonskom ustavu", poručili su iz Ujedinjene makedonske dijaspore.

Dijaspora, koja se smatra vodećim glasom Makedonaca u inostranstvu, za neuspješni referendum kaže da je to debakl vladajuće koalicije na čelu sa Zaevim.

Zbog toga, Ujedinjena dijspora poziva Zaeva i Dimitrova da podnesu neopozive ostavke, prenosi Tanjug.

U poruci dijaspore se navodi da referendum nije bio test volje naroda o priključenju EU i NATO, već je pokazao otpor naroda na promjenu imena zemlje, da bi bila prihvaćena u članstvo EU i NATO.

Oni smatraju da je uslovljavanje Makedonije da promijeni ime radi evroatlaskih intgracija u suprotnosti sa osnovnim principima i EU i NATO.

Dijaspora je pozdravila govor predsjednika Makedonije Ðorđa Ivanova u Ujedinjenim nacijama, koji je kritikovao sporazum sa Grčkom o novom imenu Makedonije.

Navodi se da sporazum daje neograničenu moć Grčkoj da se umiješa u unutrašnje poslove Makedonije, što Makedoniju postavlja u podređenu poziciju nad svojim južnim susjedom.

"Za razliku od Zaeva, Ivanov se ogradio od sporazuma koji po njemu predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i zbog toga se i sam zalagao za uzdržanost od učešća na referendumu", poručila je dijaspora.

Portal Analitika