Region

Rusija pozdravila bojkot referenduma u Makedoniji

Rezultati referenduma u Makedoniji nedvosmisleno pokazuju da su makedonski birači izabrali bojkot "spolja grubo nametnute" odluke, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Foto: Reuters/Ognen Teofilovski
Foto: Reuters/Ognen Teofilovski
N1Izvor

"Odziv birača od 36,8 odsto ne dozvoljava da se referendum prizna kao uspješan i nedvosmisleno svjedoči da su makedonski birači odlučili da bojkotuju spolja grubo nametnutu odluku Skoplja i Atine - vodeći političari NATO i EU direktno su učestvovali u širokoj propagandnoj kampanji i bez stida se miješali u unutrašnje stvari te balkanske države", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su, bez obzira na to što dvije trećine stanovništva Makedonije nije podržalo sporazum o promjeni imena, rukovodstvo EU i NATO, kao i Vašington "odmah pozdravili rezultate glasanja".

"Očigledno je da je riječ o obezbjeđvanju brzog uvlačenja Skoplja u NATO, bez obzira na mišljenje makedonskog naroda", navodi rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Navodi se da se principijelna pozicija Moskve nije promijenila i da dugoročno rješenje mogu da nađu same strane, bez miješanja spolja, isključivo u pravnim okvirima.

"Prespanski sporazum tim kriterijumima očigledno ne odgovara. On potivrječi međunarodnom pravu i makedonskom Ustavu, što je više puta istakao predsjednik Makedonije", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo navelo je da Rusija kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN pažljivo prati razvoj situacije.

"Polazimo od toga da će u skladu sa rezolucijom 845 Savjeta bezbjednosti UN rezultati pregovora između Skoplja i Atine biti razmotreni u Savjetu bezbjednosti UN", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika