Zanimljivosti

Nobelova nagrada za medicinu za otkrića u borbi protiv raka

Amerikanac Džejms Alison sa Univerziteta Teksas i Japanac Tasuku Hondžo s Kjoto univerziteta dobili su Nobelovu nagradu za medicinu za otkrića u imunoterapiji za liječenje raka.
Nobelova nagrada za medicinu za otkrića u borbi protiv raka
Portal AnalitikaIzvor

Njihova otkrića su prekretnica u borbi protiv kancera, naveo je Nobelov komitet u obrazloženju nagrade. Alison i Hondžo će podijeliti nagradu od milion dolara

Ovogodišnji laureati pokazali su kako različite strategije za sprječavanje "kočnica" u imunom sistemu mogu biti korišćene za liječenje raka.

Stimulisanjem urođene sposobnosti imunog sisteme da napadne ćelije tumora, ovogodišnji laureati su ustanovili potpuno nov princip za liječenje raka.

Alison je izučavao kako proteini funkcionišu kao kočnice u imunom sistemu i uvideo da postoji mogućnost da se spriječe te kočnice i time oslobode imune ćelije da napadaju tumor, naveo je Nobelov komitet.

Hondžo je paralelno otkrio protein na imunim ćelijama i poslije pažljivog ispitivanja njegove funkcije otkrio da on funkcioniše i kao kočnica koja spriječava napad na ćelije tumora. Terapije zasnovane na njegovom otkriću pokazale su se kao veoma efikasne u borbi protiv raka, navedeno je u obrazloženju.

Portal Analitika