Društvo

Srebro za Jovanović i Martinović na Evropskom takmičenju u vještinama

Evropsko takmičenje u vještinama - EuroSkills, održano je od 26. do 29. septembra 2018. godine, u Budimpešti, u Mađarskoj. Na EuroSkills-u se u 42 discipline (35 oficijelnih, 2 demonstracione i 5 prezentacionih) takmičilo 519 takmičara iz 28 zemalja. 
Srebro za Jovanović i Martinović na Evropskom takmičenju u vještinama
Portal AnalitikaIzvor

Studenti Ekonomskog fakulteta Aleksandra Jovanović i Nikola Martinović, osvojili su drugo mjesto i srebrnu medalju u oblasti preduzetništva, što za Crnu Goru predstavlja veliki uspjeh, jer smo još jednom pokazali da se možemo takmičiti sa najvećim evropskih zemljama. Mentori iz oblasti preduzetništva su bili Bojan Pejović, asistent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i prof.dr Boban Melović, prodekan za nastavu na istom fakultetu.

Pored preduzetništva, kao prezentacione vještine, Crna Gora je imala svoje predstavnike u četiri zvanične discipline: kuvarstvu, restoraterstvu, frizerskim uslugama i mobilnoj robotici. Takmičar iz oblasti kuvarstva je bio Suad Hadžimuhović, mladi kuvar iz hotela „Centre Ville“ u Podgorici, koji je dobio medalju „The best of nation“ za najviše osvojenih poena među takmičarima iz Crne Gore u zvaničnim disciplinama. 

Njegov mentor je bio Aleksandar Stanković, šef kuhinje iz hotela „Splendid“ u Bečićima. Takmičarka iz oblasti restoraterstva je bila Katarina Lopičić, studentkinja Univerziteta „Donja Gorica“ koja je pripreme obavljala u hotelu „Aman Resort“, a njen mentor je bio Filip Maraš, naš bivši takmičar iz ove discipline, u Lillu 2014.godine. Za disciplinu frizerske usluge, takmičar je bio mladi frizer Uroš Pajović, čija je mentorka bila Tamara Ljumović, iz Frizerske akademije „Zoran“. Takmičari za mobilnu robotiku su bili Veljko Kokić, bivši učenik JU Srednja elektroehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, a sada student robotike u Poljskoj i Dragan Todorović, učenik IV razreda iz iste škole, koji su radili sa menotorm Nikolom Kojovićem, nastavnikom iz JU Srednja elektrotehniča škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. 

Ovo takmičenje je bilo organizovano na visokom nivou i ispraćeno je od strane visokih zvaničnika: predsjednika i premijera Mađarske, ministarstava obrazovanja i radadržava učesnica takmičenja, privrednih subjekata raznih evropskih zemalja, kao i predstavnika najvećih svjetskih kompanija, kao što su: „Siemens“, „Lucas Null“, 3M, „Festo“, „Mercedes“ i mnoge druge. Procijenjeno je da je takmičenju prisustvovalo oko 75 hiljada posjetilaca. Takmičenju je prisustvovalo i 15 takmičara iz 4 gostujuće zemlje van Evrope (Indije, Koreje, UAE, Japana), koje su članice asocijacije WorldSkills International.

Pored takmičara, zvaničnu crnogorsku delegaciju na ovom takmičenju činili su predstavnici organizatora - Centra za stručno obrazovanje: Duško Rajković – oficijelni delegat, Sandra Brkanović - tehnički delegat, Srđan Obradović – asistent tehničkog delegata, Marina Braletić-Taljanović – tim lider i Boban Melović –oficijelni posmatrač. 

Tokom intenzivna tri dana takmičenja, predstavnici Crne Gore imali su priliku da se upoznaju sa stručnjacima iz raznih oblasti iz zemalja Evropske unije i ostalih evropskih i drugih zemalja, kao i da razmijene znanja i iskustva sa njima. 

Tokom EuroSkills takmičenja 2018. organizovani su mnogi propratni događaji: ceremonije otvaranja i zatvaranja, konferencije za medije, konferencije na temu dualnog obrazovanja i mobilnosti, kao i ostale brojne aktivnosti, među kojima su bili prijemi u cilju prezentovanja organizacije takmičenja 2020.u Gracu u Austrijii 2022. u Sankt Petersburgu u Rusiji. 

Portal Analitika