Abiznis

U NTP uloženo 4,3 miliona, zgrada Parka mora biti „pametna“

Do sada je za izgradnju Naučno-tehnološkog parka (NTP)  u Podgorici, preko Univerziteta CG,  uloženo 4.333.829 eura iz Kapitalnog budžeta. Prema mišljenju vještaka građevinske struke iz maja 2018. godine, vrijednost nekretnine, tekućeg stanja objekta i zemljišta iznosi 3.695.600 eura, pokazuje zvaničan Izvještaj.
U NTP uloženo 4,3 miliona, zgrada Parka mora biti „pametna“
Portal AnalitikaIzvor

Prema posljednjoj procjeni, za završetak građevinskih radova do nivoa useljivosti i opremanja NTP, potrebno obezbijediti još 8.475.060 eura.

„Imajući u vidu gore navedene iznose, ukupna sredstva za realizaciju projekta NTP su 12.808.889,39 eura“, piše u Informaciji koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

S obzirom da se zgrada NTP-a tretira kao objekat od državnog značaja, podliježe posebnim pravilima. Stoga, od aprila 2018. godine organizovano je niz sastanaka sa predstavnicima više direktorata u okviru Ministarstva održivog razvoja i turizma, kako bi se razmotrile moguće opcije za dalji postupak pripreme tehničke dokumentacije za izgradnju NTP-a, imajući u vidu da objekat već postoji i ima važeću građevinsku dozvolu.

U avgustu 2018. godine, nakon višemjesečnih konsultacija, zaključeno je da se, u slučaju adaptacije postojećeg objekta, može značajnije skratiti procedura i nije neophodno raspisivati Konkurs za Idejno rješenje.

U ovom smislu, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je izdalo Mišljenje, br. 10-2428/1 od 14. avgusta 2018. godine, kojim je potvrdio navedeni zaključak.

Ministarstvo nauke i Ministarstvo održivog razvoja i turizma usaglasili su se da se radi o povoljnijoj opciji za nastavak gradnje zbog uštede vremena i sredstava. Ministarstvo održivog razvoja i turizma obećalo je da će opredijeliti osobu za praćenje realizacije i nastavak gradnje.

Shodno tome, Projektni zadatak je dorađen kako bi se na osnovu njega mogla nastaviti izrada projektne dokumentacije.

Prioritet je da se u narednih nekoliko mjeseci izradi kvalitetno funkcionalno arhitektonsko programsko rješenje, koje će efikasno odgovoriti na programski zadatak, ostvariti prepoznatljiv i kvalitetan arhitektonski prostor i unaprijediti urbani status univerzitetskog kampusa i grada Podgorice.

„Arhitektura mora da odražava vrijeme stvaranja objekta kako u pogledu dizajna, tako i u pogledu održivog razvoja, efikasne upotrebe energije i visokog stepena energetske autonomije, slijedeći koncept pametnih zgrada“, zaključuje se u Izvještaju

Pametne zgrade su objekti kod kojih se u izgradnji koriste materijali i sistemi koji će doprinijeti  što manjoj potrošnji energije i što jednostavnijem rukovanju svim sadržajima.

P. Z.

Portal Analitika