Abiznis

Bolji standard ćemo još čekati

Vlada, sindikat, ekonomski analitičari ne mogu da markiraju godinu kada će se rast BDP i investicija u autoput, turističke projekte, energetiku i poljoprivredu snažno osjetiti na standard svih građana...
Bolji standard ćemo još čekati
PobjedaIzvor

Svi se slažu u ocjeni da je ključ u snažnijem zapošljavanju i smanjenju broja nezaposlenih, ali sadašnje stanje različito doživljavaju.

U Ministarstvu finansija Pobjedi su u odgovoru na pitanje kada će se osjetiti snažan rast standarda kazali da su se ,,brojna ulaganja i investicioni projekti već odrazili na standard građana kroz veće zapošljavanje i smanjenje stope nezaposlenosti, čime se povećala baza stanovništva koja zarađuje dohodak“.

U Uniji slobodnih sindikata smatraju da se nije previše odrazilo na životni standard građana to što posljednjih godina Crna Gora bilježi solidan ekonomski rast.

Ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić kaže da je kod nas i u stručnoj, a tek u širokoj javnosti, snažno prisutno mišljenje da je za rast životnog standarda i smanjivanje siromaštva dovoljno da ekonomija raste. Nažalost, dodaje on, stvari ne funkcionišu na taj način. Podsjetimo da je rast BDP u 2017. bio 4,4 odsto, nastavljen je i u tekućoj godini. U prvom kvartalu je bio 4,5 odsto što je Crnu Goru svrstalo na treće mjesto u Evropi. Prethodne sedmice Monstat je saopštio da je u drugom kvartalu još veći 4,9 odsto.

kostic

 

VLADA VIDI NAPREDAK

 

Objašnjavajući tezu da se rast BDP već odrazio na standard građana, u Ministarstvu finansija kažu da je snažan trend rasta crnogorske ekonomije nastavljen i u 2018, pa se stabilno makroekonomsko i fiskalno okruženje odrazilo pozitivno i na tržište rada.

- Prema posljednjoj anketi o radnoj snazi (ARS) za drugi kvartal, stopa nezaposlenosti je 14,4 odsto što je, od obnove državne nezavisnosti, na istorijskom minimumu. Prema administrativnim podacima za period januar – jul 2018. broj zaposlenih je porastao za 1,9 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine, a zaposlenost je najviše rasla u sektorima građevinarstva (7 odsto), prerađivačkoj industriji (5,5), kao i saobraćaju i skladištenju (3,2). Brojna ulaganja i investicioni projekti već su se odrazili na standard građana kroz veće zapošljavanje i smanjenje stope nezaposlenosti, čime se povećala baza stanovništva koja zarađuje dohodak - objasnili sui z Ministarstva.

U ovom resoru smatraju da će brojni završeni i planirani projekti u turizmu, energetici i poljoprivredi doprinijeti jačanju privatnog sektora.

Damjanović: „Kajmak“ kupe oni sa najvećom imovinom i zaradama

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kaže da rast BDP može, ali i ne mora da korespondira sa rastom životnog standarda građana, o čemu svjedoče brojna poređenja rasta BDP i nivoa prosječnih zarada tokom posljednjih godina. On smatra da se mora sprovesti niz mjera da bi se stanje promijenilo na bolje, među kojima je ključna radikalno smanjenje sive ekonomije. - Da li će se rast BDP odraziti na standard građana zavisi i od ekonomske politike i fiskalnih i drugih mjera koje utiču na odnos tekuće javne i privatne potrošnje, odnosno štednje i akumulacije. Koliki će biti realni efekti pojedine investicije i da li će multiplikator prihoda i potrošnje u pojedinim djelatnostima, poput recimo turizma, biti manji ili veći, i time značajno doprinijeti povećanju životnog standarda većine građana, kao ključnog cilja svake odgovorne i ozbiljne ekonomske politike, zavisi od mnoštva inputa – kaže Damjanović.

aleksandar-damjanovic-snp-2902-2016-mara-babovic-004

 

Opširnije u PObjedi 

Portal Analitika