Politika

DPS tražio učešće NVO, DF ne želi „ekspoziture EU“

Prijedlog da NVO sektor učestvuje u radnoj grupi za izborno zakonodavstvo naišao je na različite stavove predstavnika vlasti i opozicije.
 DPS tražio učešće NVO, DF ne želi „ekspoziture EU“
PobjedaIzvor

Dok su poslanici DPS pozdravili participaciju nevladinih organizacija, DF se najoštrije protivi njihovom učešću. Kako je za Pobjedu kazao direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica, prijedlog NVO je da njihovi predstavnici dobiju mogućnost da aktivno djeluju u radnoj grupi na svim sjednicama i ravnopravno učestvuju u diskusijama, ali bez prava odlučivanja.

20koprivica

Mi želimo da imamo pravo da govorimo kad želimo, ali ne i da imamo pravo glasa, zato što mi nijesmo izabrani predstavnici vlasti, ali jesmo neko ko bi trebao aktivno da učestvuje u tome - rekao je Koprivica.

Navodi da će ukoliko se na ovaj način otvori mogućnost učešća, tj. ukoliko političke partije prihvate ovaj pristup ustanovljen tokom rada radne grupe 2013, CDT svojim konstruktivnim pristupom dati doprinos procesu kroz analizu ključnih problema izbornog procesa, ali i će predložiti konkretna rješenja koja su u skladu sa međunarodnim standardima. Dodaje da je više nego korisno da u procesu učestvuju i predstavnici međunarodne zajednice.

- Prijedlog DPS-a za proširenje članstva predstavnika NVO-a pozivanjem i akademske zajednice takođe je prihvatljiv, ukoliko se preciziraju jasni kriterijumi za učešće, koji se baziraju na referencama i poznavanju materije. Smatramo da je više nego korisno da u procesu učestvuju i predstavnici međunarodne zajednice. Prihvatljiva je i sugestija SDP-a da konačni zaključci Skupštine vezani za ovu temu moraju osigurati aktivno učešće NVO-a i utvrditi profesionalne kriterijume koji treba da zadovolje predstavnici NVO sektora i akademske zajednice - zaključio je Koprivica. Poslanik DPS Miloš Nikolić ističe da je njegova partija u inicijativi za formiranje radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva inicira l a u č e š ć e c i v i l n o g i ekspertskog sektora.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika