Svijet

U sukobima policije i separatista u Barseloni povrijeđene 24 osobe

Pristalice nezavisnosti Katalonije danas su se nekoliko puta sukobile s policijom u centru Barselone dok su protestovale protiv skupa čiji učesnici traže povećanje plata pripadnika španske policije. U sukobima su povrijeđene 24 osobe, a šest ih je uhapšeno, saopštile su vlasti Katalonije.
Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
N1Izvor

Prema navodima gradskih vlasti Barselone, u gradu su održana dva skupa, na jednom je bilo oko 3.000 ljudi, a na drugom na kojem su bili separatisti oko 6.000.

Sukobi su izbili prije podne kada je policija intervenisala pošto su demonstranti bacili boju na učesnika šetnje podrške španskim policajcima.

Među povrijeđenima je i jedan policajac tog bogatog španskog regiona, a tri osobe su smještene u bolnicu, prenosi Asošiejted pres.

Separatisti su uzvikivali "Marš odavde, fašisti" okupljenima na tom skupu, na kojem je bilo puno španskih zastava.

Policajci su koristili pendreke da bi potisnuli separatiste i razdvojili suprotstavljene grupe.

Do sukoba dolazi dva dana pred prvu godišnjicu nezakonitog referenduma o nezavisnosti Katalonije koji je završen nasiljem španske policije koja je sprječavala glasanje širom zemlje.

Na dan tog referenduma je došlo do nasilja španske policije i Civilne garde nad glasačima, pri čemu je bilo više stotina povrijeđenih.

Portal Analitika