Region

Bosanski ministar traži da se prekine gradnja Pelješkog mosta

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović zatražio je od Pravobraniteljstva te zemlje da pokrene proceduru zaustavljanja izgradnje Pelješkog mosta pred međunarodnim sudom u Hamburgu dok se s Republikom Hrvatskom ne postigne dogovor o granici na moru kod Neuma i utvrdi koridor za slobodan pristup otvorenom moru, objavili su mediji.
Bosanski ministar traži da se prekine gradnja Pelješkog mosta
HinaIzvor

''Ovim putem javno pozivam vođstvo Pravobraniteljstva BiH da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na temelju stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice s Republikom Hrvatskom i utvrđivanja koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora", napisao je ministar Osmanović u javnom pozivu.

Nije pojasnio što ga je motivisalo da uputi javni poziv Pravobraniteljstvu BiH, ali je vođstvo te institucije upozorio kako mogu kazneno odgovarati zbog postupanja ''koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine''.

Prema njegovom tumačenju, Pravobraniteljstvo BiH je dužno pokrenuti spor protiv Hrvatske imajući na umu da je BiH potpisnica UN-ove konvencije o pravu mora (UNCLOS), te zbog odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. kao i Deklaracije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Pelješkom mostu iz septembra 2017.

Nedavno je međutim bivši srpski član BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović ustvrdio kako državni vrh BiH nije donio odluku protiv izgradnje Pelješkog mosta, dok pak deklaraciju iz prošle godine nije prihvatio gornji Dom naroda u Parlamentu BiH.

Ministar civilnih poslova BiH izrazio je očekivanje kako će se postići dogovor s institucijama Hrvatske u postupku "mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu".

"Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoje teritorije, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna štititi svoja prava i interese na moru'', naveo je on.

Najavu da će ponovno aktualizovati zahtjev za osporavanje izgradnje Pelješkog mosta najavio je u ovoj predizbornoj kampanji i kandidat za mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva Željko Komšić.

Portal Analitika