Kultura

Leti kao leptir, bode kao pčela

Nekoliko iskrenih riječi i pogled koji je prije Džeka Pirsona imao samo čuveni Derek Šepard svjedok su da i sa samo devet dolara u džepu možete osvojiti ženu svog života.
Leti kao leptir, bode kao pčela
Nova PobjedaIzvor

Ako ste izgurali do treće sezone serije „This Is Us“, onda znate da je nemoguće ne zasuziti barem jednom tokom 42 minuta koliko traje epizoda. Ovakva manipulacija emocijama može da se uporedi samo sa čuvenom taktikom Muhameda Alija. „This Is Us“ leti kao leptir i bode kao pčela već na početku treće sezone – a čini se da kreator Den Fogelman neće promijeniti ovu taktiku ni u nastavku.

Patike i fudbal

Fogelman, inače, smatra da je serijal doživio veliki uspjeh zbog savršeno dozirane kombinacije suza i smijeha, ali i zato što nema ni trunke cinizma. Moguće je da je baš zbog toga Džek Pirson, sada već jednoglasno proglašen za svima omiljenog pater familijasa, uspio da pridobije i mnogo muških fanova koji priznaju da je moooožda došlo i do indukovanja nekih slanih tjelesnih tekućina iz očiju. Spartanske suze, naglasili su.

No, bile spartanske ili ne, biće ih malo teže sakriti poslije premijere treće sezone u kojoj su ključnu suzoindukujuću ulogu odigrale dvije neočekivane stvari - patike i fudbal.

Radnja epizode „Nine Bucks“ počinje dvije godine nakon što smo prvi put ugledali Kevina, Kejt i Rendala - na 38. rođendan Velike trojke. Kevin se potajno viđa sa Zoi, Betinom rođakom koju smo upoznali na Kejtinoj svadbi. Nakon što ih Bet razotkrije i očita bukvicu Zoi, prirodno je očekivati da to radi kako bi zaštitila rođaku. Međutim, u razgovoru sa Kevinom shvatamo da zapravo pokušava da zaštiti njega. I to je to. Imamo prvu suzu!

Beba i depresija

Nastavak epizode preusmjeren je na Dežu. Rendal ju je odveo do stare zgrade svog biološkog oca, ispucao već uvježbani govor i zastao, očekujući zagrljaj i odlazak kući na brzo potpisivanje papira za usvajanje. Međutim, zahvaljujući piscima, kliše je izbjegnut. Deža je ljuta i tužna zbog majke koja ju je napustila i oca koji je nikada nije želio. Ne može da se poistovjeti sa Rendalom koji jeste bio usvojen, ali na kraju je imao majku i dva oca koja su ga voljela.

Nakon njihovog predivnog razgovora Deža krišom napušta kuću i odlazi kod biološkog oca. Objašnjava mu kako je pronašla porodicu koja je zaista želi i smatra posebnom, a zatim traži prvu i posljednju uslugu prije nego što zauvijek nestane iz njegovog života. Deža želi poklon za Rendalov rođendan – patike za trčanje. I pčela je opet ubola. Simboliku ovog poklonarazumjeli ste ako ste pogledali ostatak epizode.

U narednom dijelu epizode shvatamo uzrok Tobijeve depresije. Prije nego što doktorica prihvati da oplodi Kejt in vitro, naglašava koliki rizik preuzimaju i da postoji samo 10 odsto šanse da uspiju. Da bi uvećao mogućnost začeća, Tobi krišom prosipa svoje antidepresive u WC šolju, a mi koji smo već vidjeli koliko će sablasno izgledati u budućnosti znamo da to nije bila dobra odluka - čak ni po cijenu mogućeg djeteta.

Šarm bez brade

Na kraju slijedi korak nazad u prošlost. Vidimo prvi izlazak Džeka i Rebeke koji je bio totalno drugačiji od svega što smo očekivali. Neprijatna ćutnja, iznenadna kiša, nesuglasice oko životnih sitnica i, da stvar bude gora, pomen Vijetnama – i to na vašaru.

Zvuči kao klasičan loš izlazak poslije kog se više nikad ne javite jedno drugom, zar ne? Ali, zaboravili ste na šarm čak i obezbrađenog Majla Ventimilje zbog kog žene širom planete srijedom namršteno gledaju svoje muškarce. Nekoliko iskrenih riječi i pogled koji je prije Džeka Pirsona imao samo čuveni Derek Šepard svjedok su da i sa samo devet dolara u džepu možete osvojiti ženu svog života - ili je barem natjerati da namjerno zaboravi nešto u vašem automobilu.

Epizoda je zaokružena glasom legendarnog sportskog komentatora Kurta Gaudija dok prati čuveni „Bezgrešni prijem“ kako je u istoriji zapamćena najpoznatija i najkontroverznija utakmica u istoriji NFL-a. „Lopta ponekad mora da se odbije nekoliko puta prije nego što završi u rukama prave osobe koja će priču zaista učiniti besmrtnom.“

I dok zajedno sa Džekom posmatramo brkatog žutaća koji stoji na Rebekinom pragu i kog nikako ne želimo u našim životima (!), bitno je ne nervirati se. Ozbiljno! Znamo da će Džek i Rebeka završiti zajedno. Ali, stvarno... Ko bi rekao da će čak i ženski dio publike zasuziti zbog fudbala?

FOTO: imdb.com

Portal Analitika