Kultura

Želim da budem ranjiv!

Svijet koji se sve više gnuša i odriče radničke klase Džo Talbot perfektno povezuje sa nacionalistima i šalje poruku svima koji podržavaju Bregzit: „Eto vam, uzmite sve što hoćete, samo da vas jednom vidim da radite prekovremeno“.
Želim da budem ranjiv!
Nova PobjedaIzvor

Činjenica: na britanskoj sceni sada nema uzbudljivije, ni subverzivnije pojave od bristolskih pankera iz benda Idles. Zato, kad Džo Talbot pjeva: „Ova pahuljaće postati lavina“, tu nije riječ samo o još jednom u nizu muzičara koji vjeruju da njegova pjesma može uzdrmati tlo pod našim nogama.

„Joy as an Act of Resistance“ je ploča kojom se staje u odbranu temeljnih vrijednosti pristojnih ljudi.

Biti ranjiv

Talbot bez greške podvlači da njegov svijet ruše: toksična muškost, ekonomska liberalština, paranoja o navodnoj opasnosti od imigranata. I zamislite, on je panker koji izlaz traži u prepuštanju romantičnoj ljubavi!

- Želim da budem ranjiv! - glasi parola grubijana čije su riječi prikladnije nekoj bezbrižnoj soullimunadi iz šezdesetih ili rasplesanom filmskom hitu poput „Prljavog plesa“ (baš iz tog filma je pozajmio ovu rečenicu).

Ploča „Joy as an Act of Resistance“ je angažovana, ali i vrlo zabavna. Nižu se neočekivani i inteligentni izbori kao što je, na primjer, obrada pjesme „Cry To Me“ Solomona Berka, kultnog lika soula šezdesetih (fanovi knjige i filma „High Fidelity“ odlično znaju o kome se radi).

02-omot-ploceVrisnuti istinu

Takvo nešto se i moglo očekivati od benda Idles, koji je prije skoro dvije godine oduševio albumom „Britalism“, urnebesnom posvetom Talbotovoj preminuloj majci. Sada je raznovrsniji, dovoljno svjež, a opet sasvim svoj, sa otvorenim nizom novih rukavaca i poglavlja... Sve to čini album „Joy as an Act of Resistance“ savršenim nastavkom priče, ali i zaokruženim djelom.

Talbotne dozvoljava da se opustite ni na trenutak, ne prestajući da izbacuje prelijepe stihove iz poganih pankerskih usta. U pjesmi „Samaritans“ ogoljava pogrešnost patrijarhalnog sistema, dok vrišti:„Evo zašto nikad nijeste vidjeli oca kako plače“. I ironično dodaje: „Poljubio sam momka i svidjelo mi se“ - prije nego što u numeri „Colossus“ zaprijeti kako će poslati„homofobe pravo u kovčege“.

Dok budete preslušavali album, neće vas napustiti osjećaj kako su sve ove pjesme nastale na intimnom, svakodnevnom prostoru, nekoliko blokova nedaleko od dokova Bristola. Numera „Danny Nedelko“ dobila je ime po prijatelju, ukrajinskom imigrantu, za kogTalbot kaže: „Sačinjen od krvi, sačinjen od ljubavi, stesan od tebe, pravljen od mene –Sjedinjeni“.

Imati petlju

Svijet koji se sve više gnuša i odriče radničke klase Talbot perfektno povezuje sa nacionalistima i šalje poruku svima koji podržavaju Bregzit: „Eto vam, uzmite sve što hoćete, samo da vas jednom vidim da radite prekovremeno“.

Sve to, iz pjesme u pjesmu, prati glasan, kakafoničan hor običnih, nemuštih, raštimovanih, marginalizovanih ljudi. I upravo takvi su Talbotovi, i on je njihov - i baš to su Idles (eng. „zakašnjeli, tromi, bez efekta i svrhe“).

Kada u pjesmi „I'm Scum“ pjevač bristolske panksenzacije zavrišti:„Ova pahulja će postati lavina“, već vam je jasno kako su sve kočnice puštene. Da možete da se pridružite ili budete pregaženi pred pravednom silom. Da je pred vama instantklasik. I da za veliku, nezaboravnu muziku ni dan-danas nije potrebno mnogo: samo malo petlje, prča i dobrih namjera...

 Ocjena: 91/100

FOTO: diymag.com / soundblab.com

Portal Analitika