Kultura

Vreća svježih trikova

Kreatori serije pobrinuli su se da pronalaženje krivca bude komplikovanije, a novi likovi slojevitiji nego ikada. Sedma i osma epizoda imaju više obrta nego najbolji trileri u istoriji filma i televizije!  
Vreća svježih trikova
ObjektivIzvor

Budimo realni: da vam je neko rekao kako je jedan od najboljih TV projekata 2017. godine bila serija u čijem je fokusu 27 penisa nasprejanih na kolima automobila učitelja u fiktivnoj američkoj srednjoj školi – sigurno biste mu rekli da je lud. I tačno je, ni taj neko ko je gledao „American Vandal“ na početku nije znao koliko je dobar. I Netfliksov mokumentarni šou zaista nije imao pravo da bude toliko dobar.

Kolektivno olakšanje

Parodija na serije kao što su „Making a Murderer“ i „Serial“ mogla je da se zadovolji jeftinim, falusoidnim forama, ali kreatori Den Pero i Toni Jasenda potrudili su se da je pretvore u fenomenalnan esej o srednjoškolskim etiketama i natpisima na čelu koji ostavljaju duboke psihološke tragove. Mnogo trajnije od falusa iscrtanih na karoserijama automobila.

U drugoj sezoni Netfliksovog mokumentarca penisi su zamijenjeni motivom koji je još laganiji za komedijašenje. Ovog puta režiseri Piter (Tajler Alvarez) i Sem (Grifin Gluk) ne prate falusoidnog, već govnovaljskog prestupnika. Konkretnije, za petama su Turd Burgleru, koji je izveo četiri vandalizma povezana sa ljudskim, mačjim i psećim izmetom u izmišljenoj katoličkoj srednjoj školi „St. Bernardine“.

01-vandal-690x340

Nakon što je prestupnik, koji ima običaj da najavi svaku narednu kišu govana na Instragram profilu po imenu Turd Burgler, sipao laksativ u limunadu i izazvao kolektivno olakšavanje svuda, ama baš svuda po školi – glavni osumnjičeni postao je Kevin Meklejn (Trevis Toup).

Digitalna tvrđava

Neću vam kvariti upoznavanje sa momčetom koje ima nadimak „Voćni nindža“ i vlog posvećen čajevima. Recimo samo da se režiserski duo pri intervjuisanju koristi istim principom kao u prethodnoj sezoni – Kevin je nevin dok se ne dokaže suprotno, jer istina je uvijek bliža fikciji nego realnosti kad je riječ o američkim srednjim školama.

No, već nakon druge epizode, kada se otkrije da je Kevinovo priznanje krivice iznuđeno u školi, postaje jasno da Piter i Sem ovog puta idu na mnogo mračniju teritoriju. Do kraja sezone udvostručiće početni ulog i isporučiti nam jedan od najboljih i najneočekivanijih komentara o štetnom uticaju socijalnih medija, te digitalne tvrđave sa milion rupa, tog kineskog zida od jedinica i nula, na tinejdžersku psihu.

02-osumnjiceni

Kreatori serije mogli su da igraju na istu kartu: fora, fora, fora – pa zakucavanje snažnom, neočekivano ozbiljnom porukom. No, znali su da ćemo ovog puta to očekivati. Zbog toga su se pobrinuli da pronalaženje krivca bude mnogo komplikovanije, a novi likovi slojevitiji nego ikada. Sedma i osma epizoda imaju više obrta nego najbolji trileri u istoriji filma i televizije! Najbolje od svega je to što vas finale ponovo ostavlja iznenađene. Šokirane. Nespremne da ponovo čujete veliku istinu skrivenu iza... pa, tornada govana.

Glad za lajkom

Druga sezona možda neće lijepo leći gledaocima koji vole serije što se u drugoj sezoni služe konceptom „isto, samo malo drugačije“. „American Vandal“ u nastavku ostavlja toliko svjež utisak, da vam se čini da gledate drugi, mnogo mračniji šou. Ko bi rekao da bilo koja serija o kaki može da bude toliko vješto napisana i strukturisana, da vam isporuči veliku životnu istinu!

Ta istina se ne odnosi samo na tinejdžere i njihovo prisustvo na socijalnim mrežama, već i na sve nas. Na potrebu svih ljudi da budu voljeni i dobiju pažnju koja im je potrebna, često zloupotrebljenu, karikiranu ili prenaglašenu u internetskom pandemonijumu. Zbog toga je „American Vandal“ pravi mali podvig: nijedan od likova, uprkos greškama, nije tretiran kao glupak željan pažnje, lajkova i pratilaca na društvenim mrežama. I zbog toga je tako lako zapitati se i o sebi i o njima.

Netfliks još nije potvrdio snimanje treće sezone, ali nadajmo se da će ih biti makar koliko i nastavaka „Star Warsa“. Oni rijetki koji su je gledali sa naših prostora, na kojima nažalost nema zasluženu popularnost, vrlo dobro znaju da u tom kontekstu drugi dio zaslužuje status kultnog „Empire Strikes Back“.  

FOTO: screenshot / imdb.com

 

Portal Analitika