Kultura

Pedeseti rođendan Romerovog karnevala živog mesa

Romerovo čedo stiglo je u doba kada u Americi nije postojao sistem ocjenjivanja filmova. To je rezultiralo nečim što se sada nikako ne bi moglo zamisliti – bioskop je bio pun istraumirane djece  
Pedeseti rođendan Romerovog karnevala živog mesa
L.M.
L.M.Autor
ObjektivIzvor

Moderni televizijski producenti sada sigurno ne bi toliko navaljivali da se snimaju serije u kojima glavnu/sporednu ulogu igraju zombiji, da prije pet decenija jedan hororistični maestro nije odlučio da uposli „hodajuće mrtvace“. Naravno, govorimo o Džordžu Romeru i apsolutnom crno-bijelom horor klasiku „Night of the Living Dead“, koji je premijerno prikazan 1. oktobra 1968. godine u Pitsburgu u Pensilvaniji.

Specijalni omaži

Romerovi zombiji i dan-danas dobijaju specijalne omaže u serijalima kao što su „The Walking Dead“ i „Fear the Walking Dead“, čiji je kreator Robert Kirkman pokušao da oživi ono što je Džordž počeo.

Romerov horor, jedan od najuspješnijih filmova nezavisne produkcije, bio je inspirisan jednim vrlo čudnjikavim ostvarenjem. Nakon nekoliko godina spekulisanja, američko-kanadski režiser priznao je kako je ideju za „Night of the Living Dead“ dobio nakon gledanja filma „Carnival of Souls“ (Herk Harvi, 1962).

02-poster

Ali, bez obzira na to što je servirao Harvi, Romero i koscenarista Džon Ruso željeli su da naprave film o vanzemaljcima koji maltretiraju Zemljane. Čini se da bismo svi trebali da slavimo što su odabrali drugačiji smjer.

Pravila igre

Ipak, za razliku od Harvija, Romero je ovim zombijskim klasikom otišao mnogo dalje nego što je bilo ko očekivao. Pored činjenice da je zaradio gomilu novca, film „Night of the Living Dead“ postavio je pravila za igru na zombijevskom terenu.

Romerov klasik osvanuo je u doba kada u Americi nije postojao sistem ocjenjivanja filmova. To je rezultiralo nečim što se sada nikako ne bi moglo zamisliti – bioskop je bio pun istraumirane djece.

03-romero

To nije promaklo tadašnjim filmskim kritičarima, koji su pisali o tome kako je režiser sve to mogao da izbjegne. Nego, to nije zaustavilo Romera. On je s pravom mogao da bude ponosan na fenomenalni debitantski film u kom se, zanimljivo, izraz „zombi“ uopšte nije pominjao! Uglavnom su to bile neke varijacije na temu „onoga što jede živo meso“.

Uloga šminke

Bez obzira na to što su mnogi elementi odigrali izuzetno važnu ulogu u Romerovom hororu, šminka vodi glavnu riječ. Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je ovaj film star pet decenija i da je rađen sa gotovo nepostojećim budžetom. Proces oživljavanja zombija bi sada bio mnogo lakši uz velike novce i CGI majstorluke.  

Rođendan filma „Night of the Living Dead“ biće simbolično obilježen u bioskopu u Pitsburgu, gdje je premijerno prikazan prije pet decenija. Restaurirana verzija Romerovog klasika, koju je uradio Muzej moderne umjetnosti SAD, biće prikazana u prisustvu dijela ekipe koja je radila na filmu iza ili ispred kamere. Zamislite samo koliko će im u tom momentu faliti maestralni Romero, koji je preminuo prošlog ljeta u Kanadi. 

FOTO: imdb.com / pinterest.com / liberation.fr

Portal Analitika