Društvo

Crna Gora ostvarila značajan napredak u procesu reforme javne uprave

Crna Gora je u prethodnom periodu bila posvećeni obavezama koje preuzimamo u okviru naše evropske agende, ali ono što je mnogo značajnije je kreiranje javne uprave koja će biti funkcionalna za svakog našeg građanina. Zajednički smo ocijenili da je Crna Gora sad u fazi reforme javne uprave, kada se već može govoriti o konkretnim rezultatima, odnosno o značajnom napretku ostvarenom u ovom procesu, kazala je ministarka javne povodom VI sastanka PAR grupe između Crne Gore i EK.
Crna Gora ostvarila značajan napredak u procesu reforme javne uprave
Portal AnalitikaIzvor

„Ministarstvo javne uprave (MJU) u prethodnom periodu ozbiljno je prišlo realizaciji zacrtanih ciljeva i aktivnosti. Uz punu političku podršku pristupili smo implementaciji Plana optimizacije i zaustavili trend zapošljavanja u javnoj upravi“, navela je Pribilović.

Ona je kazala da su nastojali da na nivou javne uprave rade na podizanju svijesti da taj proces moraju da sprovedu do kraja i da doprinesu da se Plan realizuje.

„Proces optimizacije pratimo na dnevnom nivou kroz međuresorski tim koji je i radio plan, ali i kroz tijesnu saradnju Kabineta predsjednika Vlade, MJU i Ministarstva finansija. Zato već prve rezultate ovih mjera očekujemo u oktobru, kada ćemo imati i konkretne pokazatelje koje ćemo moći da prezentujemo javnosti“, navela je Pribilović.

Prema njenim riječima, aktivnosti MJU biće usmjerene na reorganizaciju državne uprave, što je jedna od mjera iz Plana optimizacije.

„Vjerujem da su nova zakonska rješenja iz Zakona o državnoj upravi veoma dobar put da reorganizujemo javnu upravu, ali i smanjimo javnu potrošnju, prateći pozitivne evropske prakse u pogledu uspostavljanja dobre uprave“, kazala je Pribilović.

Ona je rekla da je značajno što su usaglasili stavove sa kolegama iz EK u vezi sa pojedinim rješenjima, a posebno onim koja se odnose na položaj državnih agencija i regulatora.

„EK je podržala naša nastojanja da prvi put u sistem javne uprave uvedemo agencije i fondove i da se se njihov položaj u sistemu državne uprave uskladi u pogledu organizacione strukture, rukovođenja, načina izvještavanja, statusa zaposlenih i odgovornosti, što znači da im se obezbjeđuje funkcionalna nezavisnost koju državne agencije moraju imati u skladu sa standardima EU“, navela je Pribilović.

Prema njenim riječima, paralelno sa procesom optimizacije i reorganizacije javne uprave, implementira se novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima i novi Zakon o lokalnoj samoupravi, koji donose niz rješenja koja će uticati da se taj plan kvalitetno implementira.

„Definisali smo i buduće aktivnosti u procesu reforme javne uprave, sa posebnim naglaskom na realizaciju aktivnosti koje su definisane Strategijom reforme javne uprave“, kazala je Pribilović.

Ona je navela da su o svim temama sa sastanka donijeli konretne i vremenski ograničene zaključke, koji će biti ključna vodilja za narednu fazu reforme javne javne uprave.

„Želim da zahvalim partnerima iz EK na velikoj podršci u ovom procesu. Redovni godišnji sastanci sa njima po pitanju reforme javne uprave pokazali su se kao dobar format za vođenje dijaloga i praćenje procesa reforme javne uprave“, rekla je Pribilović.

Portal Analitika