Politika

DPS: Vrijeme je da MJU opomene SO Kotor

Vrijeme je da Ministarstvo javne uprave opomene Skupštinu Opštine Kotor, i Vlada da pripremi uvođenje prinudne uprave Skupština Opštine Kotor ne funkcioniše, što je već svima poznato. Kao što reče predsjednica održaće se kad se stvore uslovi. A uslova ima, ali većine nema - poručeno je iz OO DPS Kotor.
DPS: Vrijeme je da MJU opomene SO Kotor
Portal AnalitikaIzvor

''Zbog toga je vrijeme da Ministarstvo javne uprave uzme u razmatranje (ne)rad Skupštine, na koji skrećemo pažnju. Ove godine, 2018-te, održana je samo jedna sjednica SO Kotor i to iz četiri puta. XV sjednica koja je bila zakazana za 19. februar nije održana, jer je na zahtjev Kluba odbornika Nove srpske demokratije odložena prije utvrđivanja Dnevnog reda. Nastavak je uslijedio 28. februara. Nakon prijavljivanja odbornika predsjednica je konstatovala da nema kvoruma. Agonija se nastvalja i na sjednici održanoj 12. Marta, na kojoj je prije predlaganja Dnevnog reda predsjednica konstatovala da je predsjednik Opštine Vladimir Jokić povukao tačku o kupovini nepokretnosti od Jugopetrola AD'', navodi se u saopštenju.

Kako iz OO DPS tvrde tog dana pokušala se odraditi prva tačka tj. izbor članova odbora direktora AD Luka Kotor. 

''I gle čuda, kod glasanja se ustanovilo da nema kvoruma. Predsjednica nije uspjela da obezbjedi većinu za predlog izvršne vlasti. Sjednica je ponovo prekinuta i nastavljena 20. marta. Ni 20. marta odluka o izboru članova odbora direktora nije prošla jer je za nju glasalo samo 15 odbornika. Preostalih 16 odbornika nije podržalo izbor predloženih članova, koji je u dijeljenju opštinskog kolača za održavanje većine lokalne vlasti pripalo „nezavisnom” SNP-u. XVI sjednica SO zakazana je za 15. maj. Tog dana odrađene su samo dvije tačke pa ponovo prekid. Sjednica je nastavljena 11. juna pa opet prekinuta – i nastavljena 29. juna, i ponovo prekinuta nakon neprolaženja odluke o kupovini imovine Jugopetroal AD'', ističe se u saopštenju.

Prema njihovim navodima, sjednica je prekinuta na zahtjev kluba Demokrata. 

''Od tada Skupština nema većinu, pa se zbog toga i ne saziva nastavak. U međuvremenu, da grad ne bi doživio totalni kolaps koji bi vidjeli građani i njihovi glasači, da bi mogao da zapošljava članove svoje i koalicionih partija, kumove i rodbinu  i da dijeli opštinski novac, predsjednik Opštine Jokić izmislio je vanredno stanje i sam usvajao delikatne odluke koje su van njegove nadležnosti. Ovim povodom očekujemo reakciju Ministarstva javne uprave, jer Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 40 jasno kaže da Skupštinu saziva predsjednik skupštine po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. Koalicija na vlasti u Kotoru protraćila je mnogo više od toga. Očito da su svi rokovi prošli i da su se stvorili uslovi da Ministarstvo opomene Skupštinu Opštine Kotor, a nakon toga da Vlada uvede prinudnu upravu. O svemu navedenom obavjestit će mo Ministarstvo javne uprave kako bi reagovali u skladu sa zakonom o Lokalnoj samoupravi. Do tada većina lokalne vlast u Kotoru držaće se one kao Joksim: Skupštine će bit, ali kad ne znamo'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika