Region

Zaev: U nedjelju biramo u kom će pravcu krenuti Makedonija

Makedonski premijer Zoran Zaev je građanima, u završnom obraćanju pred referendum, poručio da imaju ključ da Makedoniju naprave članicom evropske porodice i pozvao ih da u nedjelju izađu i glasaju.
Zaev: U nedjelju biramo u kom će pravcu krenuti Makedonija
N1info/Portal AnalitikaIzvor

"U nedjelju vaš glas će odrediti pravac u kojem će krenuti Makedonija. Odlučuju oni koji glasaju. Ako je ogromna većina za, trajno ćemo trasirati naš put ka NATO i EU… Sada je vrijeme za odluke. Hajde da budemo jedinstveni, kao što smo tu uradili prije 27 godina (na referendumu za nezavisnost)", rekao je Zaev u video poruci makedonskoj javnosti.

Premijerova poruka je snimljena ispred spomenika "Makedonijum" u Kruševu, koji je posvećen svim borcima i revolucionarima Ilindenskog ustanka 1903. i borcima Narodnooslobodilačke borbe Makedonije od 1941. do 1945.

Zaev je poručio građanima Makedonije da na referendumu ne biraju između dvije poltičke partije, već kakvu budućnost Makedonije žele.

"30. septembra svako od nas treba da stavi ciglu u građenje bolje makedonske budućnosti – da pomognemo da postanemo zemlja članica najmoćnijeg bezbjednosnog saveza NATO i ravnopravna zemlja u najsnažnijoj ekonomskoj zajednici na svijetu – EU", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, Dogovorom sa Grčkom o rješavanju spora oko imena "ponosna makedonska zemlja je dobila potpuno priznanje makedonskog naroda, makedonskog jezika, nasljedstva".

"Znam, treba da napravimo ustupak i da prihvatimo geografsku odrednicu kod imena Makedonija, ali naš identitet niko više ne može i nema pravo da porekne. Naš makedonski jezik je zaštićen. Naš makedonski identitet je obezbijeđen zauvijek. Himna i zastava ostaju iste", rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, demokratija i pravo na glas su najviše demokratske vrijednosti i građanska odgovornost je da se ode na glasanje.

"Zato ću ja da glasam. Za dobro naše djece. Za mirnu i bezbjednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Romi, Bošnjaci, Vlasi i sve naše etničke zajednice živjeti dobar i prosperitetan život", rekao je Zaev.

Portal Analitika