Turizam

OZON: Okrenite se ekoturizmu umjesto kontroverznim neekološkim projektima

Ekološki pokret ,,Ozon“  povodom 27. septembra Svjetskog dana turizma poziva lokalne uprave da iskoriste potencijale za razvoj ekoturizma kao jednog od najperspektivnijih razvojnih modela koji lokalnim zajednicama otvara prostor za proizvodnju, zapošljavanje, preduzetništvo, inovacije i umrežavanje.
OZON: Okrenite se ekoturizmu umjesto kontroverznim neekološkim projektima
Izvor

Kako je saopšteno iz nikšićke NVO, to je neuporedivo bolje od pasivne uloge čekanja stranih investicija i kreditnog zaduživanja za potrebe trenutnog rješavanja ekonomskih  problema i kupovinu socijalnog mira.

"Umjesto da lokalne zajednice zavise od neekoloških projekata, sumljivog kapitala i investitora, vjerujemo da je za građane mnogo bolje pravilno koristiti lokalne prirodne resirse i budžetska sredstva, vodeći se poslovnom vizijom i javnim, a ne privatnim interesima, kako je to najčešće slučaj.Neshvatljivo je da se umjesto okretanja održivim razvojnim pravcima, poput ekoturizma, za koji ima rastuće interesovanje i turista i investitora i dalje insistira na megalomanskim projektima poput npr. Porto Skadar Lake-a ili se rijeke sa pitkom vodom stavljaju u cijevi malih hidroelktrana, što ne samo da je pogrešno već i pogubno i sa dugotrajnim posledicama, naročito na lokalnom nivou", izjavio je direktor Ozona Aleksandar Perović.

Kako je naglasio, upravo zato potrebno je prestati sa pogrešnom socio - ekonomskom politikom, okrenuti se cirkularnoj ekonomiji i sve resurse kojima raspolažu lokalne zajednice sagledati sa aspekta održivog korišćenja i prava budućih generacija da takođe imaju mogućnost njihove valorizacije.

"Kako je slogan pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan turizma ,,Turizam i digitalna transformacija“ smatramo da bi nacionalnim bredniranjem Crne Gore kao ekološke države, što bi logično morala da prati i primjena savremenih dititalnih i komunikacionih tehnologija, lokalnim upravama bilo omogućeno da kroz rad nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, naprave veliki iskorak u promovisanju ekoturističke ponude, čime bi se ona učinila atraktivnijom i primamljivijom za ekoturiste, koje karakteriše visok stepen ekološke osvješćenosti, odnosno odgovornog odnosa prema životnoj sredini i destinaciji koju posjete. Pošto je i Vlada prepoznala potrebu digitalizacije i prednosti savremenih tehnologija, predlažemo da se najavljena digitalna revolucija upotrijebi u svrhu evolucije lokalnih ekonomija, što je preduslov za prosperitet i bolje pozicioniranje Crne Gore kao poželjne i kvalitetne turitičke destinacije, prepoznate po  odgovornom odnosu prema sopstvenim prirodnim bogatstvima", naveo je Perović.

Predlaže da se u pripremama formiranja Eko-fonda, čije je osnivanje najavljeno do kraja tekuće godine, otvori prostor i za finansiranje projekata koji uz primjenu savremenih tehnologija doprinose nacionalnom brendiranju Crne Gore kao ekološke države, jer su i takve investicije okrenute razvoju lokalne ekonomije, podsticanju inovacija, jačanju tržišne konkurentnosti i  samim tim su i od javnog interesa .

"Nadamo se da će lokalne uprave naših opština, konačno shvatiti da ne mogu od izbora do izbora ,,prodavati maglu“ građanima i da se mora pokazati ozbiljnost i sposobnost da se obezbjedi perspetkiva, naročito za mlade koji sve više odlaze iz zemlje ili se vežu za rad u državnoj i lokalnoj administraciji, umjesto da pokreću sopstveni porodični biznis, a tu je ekoturizam sa povezanim djelatnostima, kao što  je npr. digitalni marketing, realna šansa", kazao je Perović.

Portal Analitika