Svijet

Osumnjičeni za trovanje Skripalja ruski pukovnik?

Jedan od osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u britanskom gradu Solzberiju, zapravo je ruski pukovnik kojem je Vladimir Putin dodijelio orden najvišeg ranga za služenje državi, prenose britanski mediji.
Osumnjičeni za trovanje Skripalja ruski pukovnik?
Portal AnalitikaIzvor

Belinket grupa, koja se bavi istraživačkim novinarstvom, u saradnji sa britanskim Telegrafom sada navodi da je čovjek, ranije identifikovan kao Ruslan Boširov, zapravo 39-godišnji pukovnik Anatolij Vladimirovič Čepiga.

Čepiga koji je učestvovao u borbama u Čečeniji i Ukrajini i naimenovan je za heroja Ruske Federacije dekretom Putina na ceremoniji 2014.

Sada je, kako piše Telegraf, jasno je da je Putin rekao neistininu kada je kazao da su Skripaljevi trovači obični civili.

Boširov i Aleksandar Petrov, osumnjičeni za trovanje Skripalja, tvrdili su da su u Britaniji bili kao turisti i da nemaju veze sa napadom nervnim agensom.

Britanska vlada optužila je ruske državljane Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za napad. Rečeno je da su oni bili pripadnici ruske vojne obavještajne službe - GRU.

Njih dvojica su se pojavili na ruskoj državnoj televiziji, gdje su izjavili da su bili u Salzberiju turistički, jer su željeli da posjete katedralu.

 

 

Portal Analitika