Abiznis

Dogovor o budžetskoj podršci Crnoj Gori

Predstavnici Centralne banke (CBCG) i Svjetske banke razgovarali su o obezbjeđivanju drugog dijela programa budžetske podrške te finansijske institucije Crnoj Gori (PBG2), koja bi mogla biti operativna tokom naredne godine.
Dogovor o budžetskoj podršci Crnoj Gori
Izvor

Guverner CBCG, Radoje Žugić, se na sastanku sa šefom kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Emanuelom Salinasom, rekao je da će vrhovna monetarna institucija u Crnoj Gori, u dogovorenim rokovima, realizovati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, koje se prvenstveno odnose na dalje snaženje supervizije i unaprijeđenje regulatornog okvira.

On je dodao da će se, na taj način, nastaviti sa davanjem punog doprinosa postizanju dogovora o programu budžetske podrške.

Iz CBCG je saopšteno da je Salinas ocijenio da vrhovna monetarna institucija u Crnoj Gori postupa saglasno dobroj saradnji sa SB i u funkciji obezbjeđenja PBG2.

Žugić je na sstanku predstavio aktuelnu makroekonomsku situaciju i stanje u finansijskom sistemu, navodeći da su pozitivni trendovi iz prve polovine godine nastavljeni i u ovoj, što doprinosi bržem oporavku privrede i snaženju javnih finansija.

„Bankarski sistem i dalje bilježi pozitivne trendove. Zabilježen je rast ukupne aktive, kredita, depozita i ukupnog kapitala banaka, a smanjen nivo nekvalitetnih kredita. Nakon donošenje nove regulative od 1. januara stekli su se uslovi za primjenu MSFI 9, tako da banke koje posluju u Crnoj Gori finansijsku imovinu i obaveze vrjednuju u skladu s tim standardom“, saopštio je Žugić.

On je kazao da CBCG ove godine nastavlja intezivne aktivnosti na usklađivanju regulative iz oblasti bankarstva sa zakonodavstvom EU i međunarodnim standardima. CBCG će, prema njegovim riječima, nastaviti i aktivnosti na unaprijeđenju važećih rješenja u cilju postizanja pozitivnih efekata za privredu u cjelini u okviru Twining projekta.

Žugić je naveo da CBCG preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se ispoštovali rokovi za izradu regulative koji su predviđeni Twining projektom.

Portal Analitika