Turizam

Avio povezanost preduslov za dodatni rast broja gostiju iz Francuske

 Jako je važno da i ove godine Crna Gora svoju turističku ponudu prezentuje na sajmu u Parizu, imajući u vidu da je ovo jedan od najvećih sajmova turizma koji se organizuje u Francuskoj. Francusko tržište je naše prioritetno tržište. I u prošloj a i za prvih šest mjeseci ove godine, sa ovog tržišta bilježimo dvocifrene stope rasta i moram reći da se tržište Francuske kada posmatramo strukturu zapadnoevropskih tržišta, nalazi na prvom mjestu. Inače gosti iz Francuske dolaze u Crnu Goru tokom cijele godine, dominantno to jest u periodu pred i postsezone, što je svakako jako važno, izjavila je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.
Avio povezanost preduslov za dodatni rast broja gostiju iz Francuske
Izvor

„Tokom sajma ovdje u Parizu nijesu samo prisutne lokalne turističke organizacije nego imamo i preko deset predstavnika turističke privrede, a ono što je najvažnije je da su najave za 2019 i 2020-tu godinu veoma dobre i da ce ti pozitivni trendovi biti nastavljeni u narednom periodu. Već od kraja marta 2019-te godine ćemo imati jednu grupu turista, a takođe gosti iz Francuske organizovano posjećuju Crnu Goru i tokom zimskih mjeseci. Prije nekoliko dana Francuska nacionalna televizija emitovala je jednu reportažu o Crnoj Gori, obzirom da su oni bili naši gosti tokom maja mjeseca i emisija ima već dosta pregleda, a danas ćemo prisustvovati i promociji Mišelinovom vodiču kada je u pitanju Crna Gora. Ono što je važno za još bolju posjećenost gostiju sa ovog tržišta je i avio povezanost. Pored naše nacionalne avio kompanije, još jedna avio kompanija leti iz Francuske, a za narednu godinu , pored Pariza koji je tokom cijele godine, nacionalna avio kompanija najavljuje i neke nove letove“, kazala je Radak Kukavičić.  

iva-krupno-1-of-1-7Državni sekretar Damir Davidović istakao je da mu je drago što može da primijeti da smo i ove godine ostvarili jedan kvalitetan nastup na Sajmu turizma u Parizu.

„Kao što znate francusko tržište je izuzetno značajno za nas, prevashodno zbog činjenice da poslednjih nekoliko godina bilježimo dvocifrene stope rasta kada je u pitanju dolazak generalno turista iz Zapadne Evrope. Ono što je posebno značajno za nas je što Francuzi snažno dolaze u pred i postsezoni, značajan broj francuskih turista posjećuje sjever naše zemlje.  Prvi utisci sa sajma danas su jako dobri. Primjetno je povećano interesovanje za Crnu Goru. Ono što je interesantno je da su se otvorile i neke ideje kada je u pitanju formiranje nekih novih turističkih proizvoda, koji bi bili interesantni francuskim turistima kada posjete Crnu Goru“, rekao je Davidović.

iva-krupno-1-of-1-3Laurent Montmory iz agencije MTO PTO Travel kaže da su do sada imali jako dobru saradnju sa Crnom Gorom.

„Moramo istaći najviše Budvansku rivijeru sa kojima smo do sada imali već dosta potpisanih ugovora. Za sledeću godinu takođe još i više. Ono što Francuzima treba to i nalaze u Crnoj Gori, a to je dobar smještaj, dobra hrana i dobro piće. Imamo sve više upita za Crnu Goru.  Tokom 2017 i 2018 godine bilo je jako puno Francuza u Crnoj Gori a 2019-te će ih biti jos više. Nadamo se još boljoj saradnji u narednim godinama i zahvaljujemo se puno Crnogorcima na lijepoj usluzi.

iva-krupno-1-of-1-13Direktorica TO Podgorica Tatjana Popović naglašava da je  veliko zadovoljstvo naći se na Sajmu turizma u Parizu.

„Podgorica kao glavni grad i ove godine predstavlja sve svoje ponude zajedno sa našom turističkom privredom grada. Moram da kažem da interesovanje koje smo ove godine zabilježili nisu samo bile turističke agencije i turoperatori, već i veliki broj novinara i kongresnih magazina, došao je da piše upravo o nasem gradu. Posebno interesovanje je bilo za sportske oblike turizma. Naročito veliko interesovanje vlada za naš Nacionalni park Skadarsko jezero, kao i za vinske rute.  Zaista moram da se pohvalim dobrom ponudom, dobrim standardima naših turističkih kapaciteta i hotelskih kapaciteta glavnog grada.  Francuski turisti uglavnom dolaze u pred i post sezoni. Ono što je najbitnije za naš glavni grad je da su to grupe koje ne biraju samo ljetnji period već su gosti tokom cijele godine“, podvukla je Popović.

iva-krupno-1-of-1-2Tijana Kotarac iz TO Budva navodi da je ovo prvi ovogodišnji sajam i da im je značajno da se na njemu pojave sa drugim gradovima Crne Gore i Nacionalnom turističkom organizacijom.

„Zapadnoevropsko tržište je za Budvu kao turističku destinaciju veoma zanimljivo. Francuski turisti nama prvi otvaraju sezonu, poslednju deceniju sigurno, kao prvi gosti Hotela Palas ali i drugih hotela, ne samo Budvanske rivijere već i hotelske grupe Montenegro stars i ostalih visokokvalitetnih hotela na našoj rivijeri. Nije zanemarljiv broj da su oni prošle godine na cjelokupnoj rivijeri ostvarili više od stotinu hiljada noćenja i da je taj porast bio 27 odsto u odnosu na 2017-tu godinu. Na nama je da ulažemo u ovo tržište sa kojim imamo dobru avio konekciju, koje čak nije ni toliko daleko da se stigne sopstvenim prevozom, tj.automobilom  ili autobusom. Francuzi su inače gosti koji provode slobodno vrijeme na izletničkim turama. Francuzi su turisti koje inače veoma zanima istorija jednog naroda i mislim da su oni sa istorijom crnogorskog naroda dosta upoznati. Mi na Budvanskoj rivijeri, tj.u Opštini Budva možemo da se podičimo nekim jako lijepim pričama iz prošlosti, rekla je Kotarac.  

Direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić ističe da je francusko tržište za njih veoma važno, jer svake godine sa ovog prostora dobijaju sve više gostiju.

Ove godine zabilježeno je sigurno blizu devet posto više gostiju za prvih sedam obrađenih mjeseci statističkih podataka od strane Monstata u svim vidovima smještaja. Statistike kažu da je za taj period ukupno bilo realizovano blizu 4500 noćenja odnosno 1300 dolazaka. Francuzi su gosti koji su jako rado viđeni na našim prostorima, jer Tivat ima šta da ponudi. Jedan aktivni dio na čemu trenutno radimo je izlazak jedne nove brošure koja će objediniti sve sadržaje aktivnog odmora. Kao i u svim prethodnim sajamskim učešćima i ove godine smo tu sa brojnim našim brošurama“, rekla je Glavočić.  

Direktor TO Bar Emil Kukalj podsjeća da već dugi niz godina predstavljaju turističku ponudu grada na Sajmu turizma u Parizu.

Cilj našeg nastupa je uspostavljanje saradnje sa turoperaterima i medijima sa ovog tržišta, predstvaljanje naše turističke ponude, kako morske tako i jezerske. Ono što nas raduje je da svake godine imamo sve veće interesovanje gostiju iz Francuske za Barsku rivijeru, a takođe i za našu jezersku obalu. Nadamo se da će i u narednom periodu pozitivni trendovi potrajati.Opštinu Bar je za prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo nešto preko tri hiljade turista iz Francuske. Ostvarili su oko 20 hiljada noćenja. To su dvocifrene stope rasta, u pitanju su podaci za kolektivni smeštaj. Očekujemo da ćemo do kraja godine i u privatnom smještaju imati  pozitivne trendove i da će Opštinu Bar posjetiti veći broj turista, nego što je bio slučaj prošle godine.

Komercijalni direktor Montenegroairlinesa Dragan Popović ističe da su i ove godine prisutni na Sajmu turizma u Parizu, na jednom od veoma bitnih tržišta za nacionalnu aviokompaniju.

„Letovi se obavljaju od 2003 godine. U toku čitave godine se obavljaju iz Pariza za Podgoricu, dok u toku ljetnje sezone imamo letove osim iz Podgorice i iz Tivta za Pariz kao i sezonsku liniju iz Podgorice za Lion. U odnosu na prethodnu godinu, ovih devet mjeseci 2018 godine smo imali isti prevezen broj putnika iz Podgorice i Tivta za Pariz, dok je na Lionu bio rast preko 85 odsto.   Letovi iz Podgorice i Tivta za Pariz se obavljaju gotovo svakodnevno u ljetnjoj sezoni, dok su iz Podgorice za Lion srijedom i subotom. Ova godina je posebno važna za Montenegroairlines jer je od osnivanja ostvaren rekord za prvih devet mjeseci 2018 godine u odnosu na sve godine od osnivanja kompanije“, rekao je Popović.

 

Portal Analitika