Društvo

NPCG partneri na projektu očuvanja prirodne baštine i pejzaža južnog Jadrana

Nacionalni parkovi Crne Gore biće partneri na projektu LASPEH (Vrste i staništa u južnom Jadranu), finansiranog u sklopu INTERREG IPA CBC programa Italija-Albanija-Crna Gora 2014/2020, čiji je cilj promocija i unaprjeđenje zaštite biodiverziteta, saopšteno je danas iz tog javnog preduzeća.
NPCG partneri na projektu očuvanja prirodne baštine i pejzaža južnog Jadrana
Portal AnalitikaIzvor

Drugim riječima, kažu u Nacionalnim parkovima, cilj projekta LASPEH je suočavanje sa gubitkom biološke raznolikosti tako što će se, između ostalog, definisati zajednička strategija očuvanja prirodne baštine i pejzaža u basenu južnog Jadrana.

“Vođa projekta je Regionalni park prirode „Obalske dine od Torre Canne do Torre San Leonardo‟ u saradnji sa albanskim partnerom Nacionalnom agencijom zaštićenih područja, crnogorskim partnerom NPCG i tri italijanska partnera Upravnim tijelom regionalnih prirodnih rezervata istočne obale Taranto, Opštinom Ugento i Opštinom Guardiaregia”, ističu u NP.

LASPEH će sprovesti više aktivnosti, kao što je transnacionalna zajednička strategija za bolje upravljanje prioritetnim vrstama na Natura 2000 sajtovima, priprema planova zaštite za tri prioritetne vrste na područjima koja će biti odabrana na lokalnom (regionalnom) nivou, akcije očuvanja za ciljem poboljšanja nivoa zaštite ciljnih vrsta i staništa. Na taj način će unaprijediti dugotrajnu zaštitu životne sredine.

Kako je najavljeno, uvodni sastanak projekta LASPEH, koji je sufinansiran sa oko 500.000 eura u sklopu Interreg IPA CBC programa Italija-Albanija-Crna Gora, održaće se 27. i 28. septembra u italijanskom gradu Ostuni.

“Na kraju će biti organizovana kampanja podizanja svijesti lokalnog stanovništva (radionice o očuvanju životne sredine namijenjene školama, organizovanje posjeta djece prirodnim staništima, a sve sa ciljem uticaja na razvoj održivog turizma)”, navode u Nacionalnim parkovima Crne Gore.

Portal Analitika