Politika

Front u radnoj grupi, SDP ima svoj prijedlog

Kompletira se sastav parlamentarnog tijela o izbornom zakonodavstvu, Kolegijum predsjednika Skupštine sjutra o planu rada. Kolegijum predsjednika Skupštine najvjerovatnije će sjutra nastaviti razgovor o načinima unapređenja izbornog zakonodavstva – rečeno je nezvanično Pobjedi iz parlamenta.
Front u radnoj grupi, SDP ima svoj prijedlog
PobjedaIzvor

Demokratski front juče je na sjednici Predsjedništva odlučio da učestvuje u radnoj grupi za reformu izbornog zakonodavstva. Predsjedništvo DF-a spremno je da predloži svom poslaničkom klubu da u punom kapacitetu učestvuje u radu radne grupe – potvrdilo je Pobjedi više izvora iz tog opozicionog saveza.

PLATFORMA

- Očigledno je da su se DPS i Demokrate dogovorili i usaglasili zajednički tekst platforme, kako bi sami ostali u radnoj grupi. Zato mi izlazimo sa posebnim uslovima, ne bismo li zaustavili ovaj očigledan dogovor između njih, koji može rezultirati još lošijim izbornim zakonodavstvom – rečeno je Pobjedi.

Taj opozicioni savez traži da „budu otklonjene devijacije koje je DF uočio u prethodnom vremenu“, ističući da su „na izbore u Crnoj Gori uticali i ljudi koji nemaju pravo da učestvuju na njima“, te da se, kako navode, „ukupni izborni ambijent često kreirao na diskriminatorskom odnosu prema ogromnom broju građana Crne Gore“.

DF odlučan je i da ne podrži značajnije učešće u radnoj grupi nevladinih organizacija koje su, kako nam je rečeno, „na platnom spisku Soroša, kao i uplitanje medija čiji su urednici ili vlasnici direktno zavisni od Soroševog novca koji ih održava u životu, a koji su svi okrenuti protiv poslanika i politike DFa“.

Poslanički klubovi trebalo bi na sjednici Kolegijuma u četvrtak da saopšte stav o prijedlogu DPS-a za formiranje radne grupe koja će se baviti izbornim zakonodavstvom, ali i da ponude svoje prijedloge.

SDP predložila je da radnom grupom zajednički treba da predsjedavaju predstavnici vladajuće koalicije i opozicije, kao i da vlast i opozicija imaju bi po sedam članova (kopredsjednici i po šest članova).

Ta partija smatra da radna grupa treba da radi u skladu sa poslovnikom koji se usvaja konsenzualno, kao i da na sjednicama radne grupe mogu učestvovati, bez prava odlučivanja, predstavnici državnih organa, organizacija, institucija i međunarodnih organizacija i institucija.

- Na sjednicama mogu učestvovati i predstavnici civilnog društva (nevladinih organizacija, Univerziteta/fakulteta, medija) koji su u prethodnih pet godina aktivno djelovali u vezi sa predmetom rada radne grupe, dali doprinos prethodnim izbornim reformama i u ovoj oblasti ostvarili javnu prepoznatljivost - kaže se u prijedlozima SDP-a.

 

PRIJEDLOG

 

 Prema prijedlogu te partije, radna grupa, po potrebi, može angažovati ili pozivati eksperte i konsultante iz predmetnih oblasti, druge subjekte ili predstavnike subjekata relevantnih za predmet rada radne grupe.

Sjednice radne grupe treba, po pravilu, da budu javne, osim u slučajevima kad se konsenzusom procijeni da je sjednicu ili njen dio neophodno zatvoriti za javnost.

U tom slučaju se, kako predlaže SDP, odmah nakon sjednice javnost informiše o detaljima sjednice. SDP traži i razmatranje nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG i, u okviru toga, posebno definisanje izbora Savjeta RTCG.

Portal Analitika