Podgorica

Vuković: Njemačka kultura predstavlja neraskidivi dio evropskog identiteta

Zadovoljstvo mi je što sam u prilici da kao gradonačelnik Glavnog grada prisustvujem obilježavanju Njemačkog dana, manifestacije koja doprinosi daljem unapredjenju odnosa Crne Gore i  SR Njemačke. Prvi jesenji dani se u našoj tradiciji smatraju “zrelim danima” za otpočinjanje ozbiljnih poslova i ostvarivanje bližih prijateljstava. Ta simbolika ovog danu daje poseban značaj i dublji smisao, izjavio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na obilježavanju “Dana Njemačke”.
Vuković: Njemačka kultura predstavlja neraskidivi dio evropskog identiteta
S.G.
S.G.Autor
PG Biro/Portal AnalitikaIzvor

“Zadovoljstvo mi je da istaknem da se kvalitetni odnosi Glavnog grada i njemačke ambasade u Crnoj Gori intenzivno razvijaju. U tom smislu pozdravljam i aktivnost Gete instituta iz Beograda i značajan doprinos te institucije realizaciji ove manifestacije. Njemačka kultura predstavlja neraskidivi dio evropskog identiteta, a njena veličina ogleda se između ostalog i u spremnosti da se očuvaju i unapređuju posebnosti malih naroda. Crna Gora je na tome naročito zahvalna našim njemačkim prijateljima. Na takvim temeljima, mi u upravi Glavnog grada nastojaćemo da dalje izgrađujemo bilateralne odnose s Njemačkom, u ekonomskom sferi, na kulturnom planu, odnosno gdje god se za to ukaže prilika. A prilika je toliko da, iako zvuči kao kliše, mogu slobodno reći da je nebo granica kada je po srijedi mogućnost jačanja naših odnosa”, kazao je Vuković.

On je poručio posjetiocima manifestacije da uživaju u duhu Njemačke na našim ulicama i iskoriste priliku kako bi što više saznali o njemačkoj kulturi i običajima.

“Na kraju, dozvolite mi da se još jednom srdačno zahvalim našim prijateljima iz njemačke ambasade u Podgorici i Gete institutu iz Beograda na ukazanom povjerenju, u nadi da će “Njemački dan” postati jedan od simbola nove kulturne ponude našeg Glavnog grada”, zaključio je Vuković.

Portal Analitika