Region

Na suđenju za ubistvo Ćuruvije zatraženo izuzeće tužioca

Suđenje četvorici pripadnika RDB optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije prekinuto je danas zbog iznenadnog zahtjeva odbrane za izuzećem postupajućeg tužioca.
Na suđenju za ubistvo Ćuruvije zatraženo izuzeće tužioca
Portal AnalitikaIzvor

Advokat odbrane Zora Dobričanin Nikodinović zatražila je izuzeće zamjenika javnog tužioca Milenka Mandića, jer želi da ga predloži za svjedoka.

Kako je rekla, on je dobio USB sa podacima koji su prikupljeni sa baznih stanica mobilne telefonije, a koji su kasnije analizirani da bi se došlo do šeme kretanja optuženih u vrijeme ubistva Ćuruvije.

Međutim, njoj je nejasno odakle tužiocu taj USB, ko mu ga je i kada dao, i smatra da su time kompromitovani lični podaci građana Srbije.

Zastupnik porodice Ćuruvija Rajko Danilović ne slaže se s tom tezom, kaže da zahtjev advokata odbrane nema smisla i da zvuči kao da se njegovo izuzeće traži zbog toga što je podigao optužnicu.

Ipak, zbog tog prijedloga, suđenje je moralo da bude prekinuto, kako bi takav zahtjev bio dostavljen tužiocu za organizovani kriminal, koji bi o tome trebalo da donese odluku.

U tužilaštvu za organizovani kriminal za N1 nijesu željeli da komentarišu zahtjev za izuzećem u samom finišu procesa.

"Kada tužilac dobije zahtjev, pročitaće ga, vidjeti navedene razloge, razmotriti ih i donijeti odluu", rečeno je za N1.

Inače, danas je kao svjedok saslušan radnik RDB Dejan Jablanović, koji je pisao izvještaj u okviru analize rada baznih stanica mobilne telefonije. Međutim, on nije mogao da govori o relevantnosti podataka koje je obrađivao i da li su oni mijenjani prije analiziranja, što je više puta optuživala odbrana, jer on originalne podatke, kako je rekao, nije ni vidio.

Njih su pripremila druga dvojica koautora izvještaja - Vladimir Đokić iz BIA i Dragan Kecman iz UKP.

Advokati odbrane tražili su da Đokić bude saslušan na sudu, a o tome će odluka biti donijete naknadno.

Inače, suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije nalazi se u završnoj fazi i očekuje se da bi sjutra, ukoliko suđenje bude održano, moglo da bude zakazano izricanje završih riječi, a nakon toga i presude, čime bi slučaj star 20 godina bio priveden kraju.

Portal Analitika