Društvo

Dan Njemačke u Podgorici

Manifestacija Dan Njemačke, u organizaciji Ambasade Njemačke, uz podršku Glavnog grada i Gete Instituta u Beogradu, održaće se danas u KIC-u Budo Tomović u Podgorici, zbog vremenskih uslova, saopšteno je iz Ambasade..

Dan Njemačke u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ambasade su kazali da je cilj manifestacije snaženje dobrih njemačko-crnogorskih odnosa i "buđenje" interesovanja za njemački jezik.

„Jedan od ciljeva je i približavanje njemačke kulture i predstavljanje institucija Njemačke u oblasti kulture građanima Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da ovogodišnji program predstavlja UNESCO-vo područje Svjetske baštine, Gornju srednju dolinu Rajne.

„Na platou kod Narodne biblioteke predviđen je susret sa Lorelaj i vitezovima njemačkog srednjeg vijeka u saradnji sa nevladinom organizacijom (NVO) „Medieval Kotor“ ispred modela tvrđave Marksburg, jedinim utvrđenjem na području Srednje Rajne koje nikada nije bilo uništeno“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će zatim svečano biti otvorena izložba „Tragovima Njemačke u Crnoj Gori“, koja će prikazati radove crnogorskih učenika koji u crnogorskim školama uče njemački jezik, a koji su nastali u okviru školskog konkursa.

U poslijepodnevnom dijelu programa nastupiće učenice škole za muziku i balet „Vasa Pavić“, koje će izvesti specifične koreografije.

"Uveče će biti koncert njemačkog džez benda „Furiopolis“ i predgrupe džez pijaniste Enesa Tahirovića sa svojim džez duom „Enes i Maša“. Muziku će pratiti svjetlosne instalacije njemačkog umjetnika Kurta Lorenca Tajnerta“, navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade su kazali da će se, kao i prošle godine, na postavljenim info štandovima predstaviti Gete Institut, Njemačka turistička zajednica DZT, Njemačka služba za akademsku razmjenu DAAD, NVO Humboltovo društvo i Centralna uprava za školstvo u inostranstvu ZfA.

Predstaviće se i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ, preduzeće Vodovod i kanalizacija Podgorica i njemačka razvojna banka KfW sa zajedničkim projektom „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“.

„Manifestacija je namijenjena mlađima i starijima. Svi zainteresovani za njemačku istoriju, dobru muziku, njemačke kobasice, hladno njemačko pivo ili njemačko vino punog ukusa su pozvani da posjete manifestaciju“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika