Region

Zaev: Građani će još jednom donijeti mudru odluku

Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je da su građani te države uvijek donosili mudre odluke i vjeruje da će se to ponovo dogoditi na predstojećem referendumu o sporazumu između Atine i Skoplja o imenu te bivše jugoslovenske republike.
Zaev: Građani će još jednom donijeti mudru odluku
MinaIzvor

»Građani donose mudre odluke jer vole svoju otadžbinu, snose odgovornost za svoju djecu. Zato smo donijeli pravednu odluku i svi znaju da smo postigli kompromis koji izvlači našu državu iz dugotrajnog statusa kvo«, rekao je Zaev na javnom skupu u gradu Negotinu, prenosi Tanjug.

Građani Makedonije, istakao je, treba da donesu istorijsku odluku o svojoj i budućnosti svoje zemlje.

»Stavimo tačku na izolovanost, krajnje je vrijeme da se integrišemo i postanemo državljani Evropske unije«, poručio je Zaev.

On je ukazao i na značaj sporazuma Skoplja i Atine o imenu Makedonije i koristi od saradnje sa susjedima, koji su, kako je naveo, od neprijatelja postali prijatelji Makedonije.

»Sve što smo željeli potvrđeno je u sporazumu (o imenu), koji pored toga otvara vrata našoj zemlji ka EU i NATO. Postizanjem ovog sporazuma pokazali smo demokratsku zrelost, evropske manire. A međunarodna zajednica je to prepoznala i sada naša zemlja ima iskrene prijatelje širom svijeta«, istakao je premijer Zaev.

Zato se, rekao je, pita ko bi i zašto bojkotovao referendum.

Premijer Makedonije je ukazao i na prednosti članstva u EU i NATO, pozvavši građane da izađu na glasanje 30. septembra i iskoriste priliku za bolju budućnost.

Portal Analitika