Politika

Mandić: Srbi u CG diskriminisani

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ukazao je na težak položaj Srba u Crnoj Gori i saopštio da nema nijednog direktora vrtića, osnovne ili srednje škole da je srpske nacionalnosti, da je isti slučaj i sa drugim rukovodećim mjestima u prosvjeti kao i u pravosuđu, da se Srbi ne mogu zaposliti u javnoj administraciji i da su jedini građani u zemlji koji su diskriminisani po nacionalnoj osnovi. Mandić je to saopštio tokom susreta sa predstavnicima srpskog parlamenta.
Mandić: Srbi u CG diskriminisani
Portal AnalitikaIzvor

"Kada dolaze druge delegacije iz okruženja, poput albanske ili hrvatske, one imaju običaj da se uvijek sastanu prvo sa predstavnicima svog naroda, tako da ne bi bilo loše da takvu praksu uspostave i parlamentarci iz Srbije prilikom svojih zvaničnih posjeta Crnoj Gori," naglasio je lider NOVE i DF-a Andrija Mandić.

Sastanku Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Narodnom skupštinom Republike Srbije koji se održao jutros u Parlamentu Crne Gore, pored Mandića prisustvovao je i predsjenik i Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Mandić je ukazao na težak položaj Srba u Crnoj Gori i činjenicu da, kako je rekao, danas nema nijednog direktora vrtića, osnovne ili srednje škole da je srpske nacionalnosti, da je isti slučaj i sa drugim rukovodećim mjestima u prosveti kao i u pravosuđu, da se Srbi ne mogu zaposliti u javnoj administraciji i da su jedini građani u zemlji koji su diskriminisani po nacionalnoj osnovi. Posebno, prema njegovim riječima, današnje odnose u Crnoj Gori komplikuje najava režima o donošenju novog zakona kojim bi se oduzela imovina SPC a na koji naš narod i vjerujući ljudi nikada neće pristati.

Milan Knežević je akcentovao progon političkih predstavnika srpskog naroda i srpskih poslanika u parlamentu Crne Gore kroz, kako je rekao,montirane sudske procese i stotine prekršajnih prijava kojima su obuhvaćeni i lideri i poslanici i lokalni funkcioneri, aktivisti i simpatizeri DF-a. Naglasio je da je dio poslanika DF-a baš za vrijeme trajanja samog sastanka sa kolegama iz Srbije, u sudu i da se brani u jednom od brojnih postupaka koje je protiv njih pokrenula vlast, koja u kontinuitetu diskriminiše srpski narod u Crnoj Gori. Jedan od primjera diskriminacije, koji je Knežević naveo je i taj da vlast pokušava da spriječi i proslavu velikih i značajnih datuma iz naše istorije kao što je Proslava 100. godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore.

Mandić i Knežević su još ukazali da oni ne traže pomoć od svojih kolega iz Srbije, jer su u stanju da se i sami bore sa ovakvim stanjem, ali da osjećaju dužnost da ih kao svoje sunarodnike upoznaju sa teškim i diskriminatorskim ambijentom u kom se, kako kažu, srpski narod u Crnoj Gori danas nalazi.

Portal Analitika