Politika

Novi jahači „trojanskog konja“ u ratu protiv Đukanovića

Poznati publicista, novinar i analitičar medijske scene Šeki Radončić, odgovarajući na pitanja Dnevnih novina kaže da godinama upozorava na to da su Vijesti odavno „trojanski konj“ u Crnoj Gori, koje su „dogurale do medijskog sponzora pokušaja državnog udara“. „Taj pokušaj je, u konačnici, trebalo da završi ubistvom Mila Đukanovića. 
Novi jahači „trojanskog konja“ u ratu protiv Đukanovića
Dnevne novineIzvor

Nezavisni dnevnik Vijesti objavio je protekle nedjelje da je neimenovani izvor iz Brisela kolumnisti tog lista navodno rekao da Crna Gora neće postati članicom Evropske unije sve dok je na vlasti aktuelni predsjednik države Milo Đukanović. Isti izvor je otišao korak dalje pa je svom sagovorniku iz Vijesti rekao da je raznim diplomatskim kanalima to prenešeno vrhu crnogorske vlasti i da to Đukanović zna. Onda je taj neki briselski službenik otišao još dalje pa je preko Vijesti počeo da čika Đukanovića, ne bi li ga naveo na razmišljanje što da uradi, odnosno kako da udovolji neimenovanim izvorima koji mu šalju poruke preko Vijesti.

Baš kao što su mu, takođe neimenovani briselski službenici preko istog ovog medija poručili da ga, ako Crna Gora uđe i NATO, čeka sudbina hrvatskog predsjednika Sanadera, da naša zemlja neće postati članca Alijanse dok je on na vlasti...

Da su izvori Vijesti, od anonimnih do onih koji se pojavljuju kao blogeri, analitičari... vrlo povezani pokazuje činjenica da su navodnu poruku crnogorskom predsjedniku odmah dalje razradili Sputnjik i Kurir, kao i još neki mediji u Crnoj Gori i Srbiji, dodajući po neku analizu koja treba da potkrijepi neimenovane briselske službenike. 

Tako su ND Vijesti, svojevoljno ili po nalogu neimenovanih, novih „jahača“ preuzele ulogu „trojanskog konja“ koji u medijskom ratu protiv Đukanovića služi za najžešće napade na aktuelnog crnogorskog predsjednika, kako njega lično, tako i njegove porodice.

"Medijski sponzor pokušaja državnog udara"

Naš poznati publicista, novinar i analitičar medijske scene Šeki Radončić, odgovarajući na pitanja Dnevnih novina kaže da godinama upozorava na to da su Vijesti odavno „trojanski konj“ u Crnoj Gori, koje su „dogurale do medijskog sponzora pokušaja državnog udara“.

„Taj pokušaj je, u konačnici, trebalo da završi ubistvom Mila Đukanovića. A to su vrlo eksplicitno konstatovali i najznačajniji svjetski zvanični izvori, među njima i potpredsjednik SAD Majk Pens. Što za proruske Vijesti, dakako, predstavlja običnu američku šalu u odnosu na „atentat“ na potkoljenicu Olje Lakić“, kaže Radončić.

Radončić ističe da je najnovija taktika Vijesti kojom javnosti pokušavaju nametnuti mišljenje neimenovanih briselskih službenika, ništa drugo do novi spin koji samo pokazuje njihovu nemoć.

„Iskustvo govori: čim se Vijesti orkestrirano pozivaju na neimenovane evropske izvore, znajte da zvanični izvori, ovog puta oni sa briselskih adresa, neće da učestvuju u njihovim lažima i spinovima. Stoga bih novu harangu vlasnika koncerna Vijesti, Miodraga Perovića i Žaljka Ivanovića, na crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, mirne duše povezao sa činjenicom da je njihova medijska imperija otišla na doboš, a ne sa „iznuđenom političkom penzijom“, tek izabranog crnogorskog predsjednika.

Da pojasnim: vlasnici koncerna Vijesti, tog reaktora mržnje i laži, već mjesecima bezuspješno pokušavaju da prodaju moralno i tržišno uništene Vijesti, TV Vijesti i portal Vijesti, i svoj ustajali proizvod, nekome na buljuk uvale pod krinkom prvoklasnog crnogorskog medijskog brenda.

Dakle, radi se o klasičnom spinu, odnosno usmjeravanju pažnje javnosti sa propasti svojih medija na staru metu i „novog“ dežurnog krivca - Mila Đukanovića. I to čine tako što u nedostatku novih ideja i činjenica, recikliraju hiljadu puta prepričane priče, laži i spinove. Čime, vlasnici Vijesti, koji su pred bankrotom, u stvari samo podsjećaju čitaoce na svoje uređivačke i poslovne promašaje. I, naravno, hajke“, poručuje Radončić.

Ispovijedaonica za neimenovane

Recikliranje starih priča, laži i spinova, o kojima govori Radončić, jasno pokazuje da i njihovim autorima ponestaju ideje kako da nastave borbu protiv Đukanovića. Pokušali su sa raznim stranim analitičarima, blogerima, tviterašima, potom sa dijelom nevladinog sektora u Crnoj Gori, pa preko prijatelja iz EU koji su davali novac za „otvaranje očiju“... Pečat na takve pokušaje stavili su rezultati predsjedničkih, a potom lokalnih izbora, na kojima su Đukanović i partija na čijem je čelu odnijeli ubjedljive pobjede.

Zato je sada smišljena nova „žvaka“ za građane koju je lansirao neimenovani službenik iz Brisela, kojem se, sve dok krije identitet, može vjerovati taman koliko i mediju kojem se ispovijedio.

Vijesti Amerikancima prodali kapital, a Rusima uređivačku politiku

„Diskreditacijom Đukanovića, u stvari se pokušava diskreditovati politika koju on predstavlja i simbolizuje. I u tome je kvaka. Neprijatelje Crne Gore i ljude na njihovim apanažama, Milo Đukanović i njegove navodne koruptivne radnje zanimaju jednako koliko i Svetozar Marović i njegove milionske krađe. Kojega, kao što znamo, veoma štite i čuvaju.

Dakle, silama i ljudima o kojima govorimo trn u oku je Đukanovićeva državotvorna i politička zaostavština: suverena, građanska i multietnička Crna Gora, njen ulazak u NATO, put ka Evropskoj uniji i zapadnim civilizacijskim vrijednostima, crnogorska ekonomska nezavisnost...

Ili, da budem još precizniji: nosioci velikodržavnih projekata Milu Đukanoviću ne mogu, niti će ikada moći, oprostiti što je proglašenjem suverene Crne Gore zabio glogov kolac u srce povampirene Velike Srbije.

Ako tu nespornu činjenicu imamo u vidu, onda znamo da će Milo Đukanović i dalje biti glavna meta zagovornika Velike Rusije i Velike Srbije i njihovih medijskih legija, u koje svakako treba uključiti one koji su Amerikancima prodali trideset posto kapitala, a Rusima sto posto uređivačku politiku“, ocjenjuje Radončić.

DPS: Od Miloševićevog novinara do kolumniste Vijesti

Za Demokratsku partiju socijalista nije nikakvo iznenađenje da su Vijesti ponovo, izborom autora, sagovornika, tema, pokušali da kompromituju, prije svega, politiku koju personifikuje predsjednik države Milo Đukanović.

"Ipak, iznenađuje nas da ste od mnoštva saradnika, koji bi bili spremni da odgovore “zadatku”, našli Željka Pantelića, čiji je najzapaženiji detalj u biografiji činjenica da je bio dugogodišnji novinar "TV Bastilje", kako su zvali tadašnje uporište Miloševićeve propagande. Doduše, u javnim ispovijestima, kada je analizirao svoj rad pod Komrakovim i Milanovićem, urednikom i direktorom nekadašnje zloglasne televizije, vaš kolumnista Pantelić pokazuje stid i neprijatnost, što je razumljivo za nekoga ko je radio za Miloševićev režim, nasuprot mnogim novinarima njegove generacije koji su tada sarađivali u buntovničkim medijima, od Radija B92, Indeksa, Vremena, Naše Borbe, Danasa... Okolnost da se gospodin Pantelić pokajao jeste potreban, ali ne i dovoljan uslov za sticanje statusa kredibilnog novinara", navodi se u reagovanju DPS.

Portal Analitika