Region

IRINEJ: Pravoslavlje pred velikim raskolom

Pravoslavlju prijeti raskol teži od onog između Istoka i Zapada, upozorio je vladika bački Irinej.
IRINEJ: Pravoslavlje pred velikim raskolom
Beogradski medijiIzvor

"Prvi put u istoriji pravoslavne crkve nad njom se nadvija realna opasnost od novog velikog raskola, ovog puta ne između hrišćanskog Istoka i Zapada, nego unutar samog Istoka. Ako bi došlo do toga, a ja se nadam da, uprkos svemu, neće doći, to bi bio veći i teži raskol od svih prethodnih u istoriji Crkve, kvantitativno veći i od raskola iz 1054. godine, s obzirom na današnju brojnost pomesnih pravoslavnih crkava i njihovu raširenost u svijetu", rekao je vladika Irinej u intervjuu za "Politiku". 

On je na taj način prokomentarisao upozorenje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve da je cio pravoslavni svijet u opasnosti posle odluke Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije o postavljenju dvojice "egzarha" za Kijev, odnosno poglavara ukrajinskih pravoslavaca. 

"Oni, naime, nisu tamo postavljeni, nego poslani na neko vrijeme u konkretnoj misiji sprovođenja plana o dodjeljivanju autokefalije ukrajinskim raskolnicima više boja i vrsta, a protiv volje zakonite, kanonske crkve u Ukrajini, jedine koja u toj zemlji jeste Pravoslavna crkva, priznata od svih crkava, počev od Carigradske patrijaršije", objasnio je Irinej, ističući da riječ "egzarh" u ovom slučaju znači prosto izaslanik, legat, predstavnik. 

 

Portal Analitika