Društvo

Srbija popularna jer nije potreban pasoš

Ekskurzijska tura po Srbiji koja uključuje Beograd, Novi Sad, Zlatibor i Kragujevac poslije dužeg niza godina ponovo je popularna među crnogorskim polumaturantima. I dok je preporuka nadležnog ministarstva da se u okviru ekskurzije u devetom razredu obiđe Crna Gora, u pojedinim školama čak više od 90 odsto roditelja biralo je Srbiju. Direktori ističu da su učenici do tog uzrasta kroz škole u prirodi i jednodnevne izlete već posjetili sve važnije lokalitete naše zemlje, te je, smatraju, polumaturska ekskurzija pravo vrijeme za upoznavanje regiona.
Srbija popularna jer nije potreban pasoš
Nova PobjedaIzvor

“Podgoricu i okolinu obilazi najmlađi uzrast i što su djeca starija obilaze sve više i više. Kroz škole u prirodi primorje, kroz jednodnevne izlete sjever-Žabljak, Biogradsku goru, naši učenici borave i u Nikšiću, i svakako u obavezi je posjeta Cetinju. Tako da dođemo u situaciju da djeca u devetom idu na ekskurziju na već viđeno i to im nije dovoljno zanimljivo. S druge strane, razlika u cijeni je nepunih 45 eura, s tim da smo mi ove godine za ekskurziju kroz Srbiju u cijenu od 210 eura imali uračunata četiri puna pansiona plus ručak, kao i plaćene ulaznice za sva mjesta koja smo posjetili. U tom uzrastu, 14, 15 godina, mi ih obrazujemo za život i treba im pokazati kako izgleda nova, druga sredina”, istakla je direktorica Osnovne škole ,,Maksim Gorki" Snežana Irić, dodajući da bi i druge zemlje regiona bile zanimljive, ali da situaciju u tom dijelu otežava prelazak uz pasoše.

Priprema za polumatursku ekskurziju, kako su objasnili iz uprava škola, počinje gotovo godinu prije realizacije, a odabir destinacije je uvijek na roditeljima, koji se izjašnjavaju putem anketa.

“Ove godine roditelji su tražili Srbiju. Ta inicijativa je potekla dok su polumaturanti bili u osmom razredu. Kroz savjet roditelja, nastavničko vijeće mi smo to verifikovali. Trenutno je na ekskurziji oko 70 učenika i imamo informacije da su veoma zadovoljni”, kazala je direktorica Osnovne škole ,,21. maj” Zdenka Mišković.

U prosjeku, cijena ovakve petodnevne ekskurzije iznosi oko 200 eura, a roditelji imaju mogućnost da tu cifru uplate u šest do osam mjesečnih rata. U iznos su uračunati puni pansioni, obično ručak u gradovima koje posjećuju, osiguranje ili prisustvo ljekara.

Gdje će na ekskurziju ići kao maturanti, učenici biraju sami, kroz sistem anketskog izjašnjavanja. Najčešće idu u Italiju, Francusku i Španiju, gdje se po pravilu najduže i zadržavaju, a često su u opticaju i varijante koje podrazumijevaju da se manje vremena provede u putu, pa se odlučuju da posjete Italiju i Francusku ili samo Italiju. Neke generacije birale su rutu Beč-Prag-Budimpešta.

Maturske ekskurzije planiraju se na više dana, devet, 10 ili 11, po cijeni najčešće nešto manjoj od 400 eura. Maturanti podgoričke gimnazije ove godine u dvije smjene odlučili su se i za dvije varijante, od kojih jedna uključuje Italiju, Francusku i Španiju, a druga samo Italiju i Francusku.

Direktorica Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović ističe da se prilikom koncipiranja sadržaja koje će uključiti vodi računa o edukativnom karakteru ekskurzije, ali i da se, budući da se radi o adolescentima, ne zapostavlja ni zabavni karakter.

“Uključeni su kulturni sadržaji. Trudimo se da sve što je važno uključimo i pravi se određeni plan, ali opet djeca ekskurziju doživljavaju kao ekskurziju radi ekskurzije i o tome se vodi računa. Izvjestan broj večeri imaju planirane fakultativne odlaske u diskoteke”, kazala je Bojanić-Lalović.

Deviza da su oni tu zbog djece, a ne obrnuto, vodi zaposlene u Elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić”, kaže direktor Veselin Pićurić iističe da je sve zamišljeno kako bi se maturantima na pravi način ugodilo.

“Neizostavne su posjete diskoteci Tropiks, u kojoj se u jednom trenutku okupi oko 1.500 maturanata uglavnom iz bivših republika Jugoslavije. Mi smo djeci sve četiri noći dozvolili da ostanu do samog kraja i oni su bili prezadovoljni zato što smo ih ispoštovali i omogućili im ono što im je, ipak, najdraže, a to je druženje sa svojom generacijom. Napominjem da je diskoteka potpuno bezbjedna”, kazao je Pićurić, zaključujući da kroz ekskurziju nastoje da učenike upoznaju sa drugim kulturama, ali i načinom i stilom života, kako bi one korisne i pozitivne modele mogli da usvoje i primijene.

Posjeta Barseloni, ali i čuvenim gradovima Italije i Francuske za učenike Građevinske škole “Marko Radević” prilika je da vide kako istinski živi velika svjetska arhitektura. Zato za njih ekskurzija, kako ističe direktor škole Dragan Miranović, ima najprije stručni karakter. U tom dijelu oni posebnu važnost pridaju odabiru edukovanog vodiča.

“Mogu se pohvaliti da naši učenici ne idu na ekskurziju da bi prošetali, već najveći broj njih vrlo pažljivo isprati i sasluša ono što može čuti od dobrog vodiča, jer ova destinacija nudi puno u dijelu arhitekture. Ono što su čitali i učili imaju priliku praktično da vide i istovremeno se pripreme za ono što ih čeka na fakultetu”, kazao je Miranović.

Odaziv učenika u srednjim školama je šarenolik, pa dok se u Gimnaziji veliki broj učenika odlučuje da ide na matursku ekskurziju, u stručnim školama taj broj je manji, dok ima i onih škola, poput Hemijske, gdje, kako je kazala direktorica Ljeposava Vuksanović, ove godine zbog slabog odziva maturska ekskurzija vjerovatno neće biti ni organizovana.

Portal Analitika