Društvo

Mihailo: Bez CPC nema Crne Gore

Povodom 25 godina od obnove Crnogorske pravoslavne crkve, u Vladinom domu na Cetinju održana je svečana sjednica. Obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva nastavlja misiju svoje istoimene, autokefalne, viševjekovne prethodnice da ostane vjerna Hristovom učenju, poručio je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo.

Mihailo: Bez CPC nema Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

"Žrtva za drugog i za one kojima je solidarnost potrebna, zauzeli su čelno mjesto naše svete misije. Uporedo sa tijem, u duhu tradicije, u očuvanju vrlina hrišćanske religije i vjere, ostao je imperativ čuvanja ljubavi, mira, sloge i nade, poštovanje drugih, razvitka prijateljskih odnosa i suživota sa pravoslavnim crkvama i drugim vjerskim zajednicama koje poštuju istinu i slobodu", istakao je mitropolit Mihailo.

On očekuje da će se, donošenjem novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i vjerskim zajednicama, napokon uvesti red u toj oblasti i naglasio da bez Crne Gore nema ni Crnogorske pravoslavne crkve, a bez Crnogorske pravoslavne crkve nema ni Crne Gore.

Obraćajući se prisutnima, Peđa Vušurović je podsjetio da je prije dvadeset pet godina na Lučindan jedan, kako on kaže, hrabri, mitronosni i za mnogo šta sudbonosni arhimandrit Antonije Abramović vratio dugo zapretani, ali i neugasivi žar crnogorske crkvene samostalnosti i slobode.

Željno dočekan od onih koji nijesu zaboravili no budili druge, raspirio je plamen istine o tome da smo na ovome kamenu, kroz vjekove, sami ponijeli svoj krst i žar vjere da uz crnogorsku državu i slobodu, i radi nje, mora vaskrsnuti crnogorska crkva - kazao je Vušurović.

U okviru svečane sjednice, prikazan je kratak dokumentarni film o Crnogorskoj crkvi.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade i Skupštine Crne Gore, javni i kulturni poslenici, te predstavnici međunarodnih organizacija.

Među zvanicama su bili i predstavnici društva koje njeguje veze između vladarske kuće Savoja i dinastije Petrović, koji su ovom prilikom uručili prigodno priznanje Mitropolitu Mihailu.

Crnogorska prvoslavna crkva obnovljena je 31. oktobra 1993. godine, nakon što je 1920. službeno ukinuta kao dotad kanonski autokefalna crkva.

Portal Analitika