Region

Ivanov: Ne izlazim na referendum, glasao sam 1991. godine

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov poručio je "30. septembra neće izaći da glasa" na referendumu o promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija.
Ivanov: Ne izlazim na referendum, glasao sam 1991. godine
Portal AnalitikaIzvor

Glasao sam prije 27 godina, 8. septembra 1991. godine", rekao je Ivanov prilikom susreta s Objedinjenom makedonskom dijasporom u američkom gradu Detroitu.

Prije 27 godina na referendumu je izglasana podrška tome da Makedonija postane "suverena i nezavisna, s pravom udruživanja sa nezavisnim državama Jugoslavije".

"Ja sam dva puta od građana dobijao povjerenje da ne dozvolim promjenu Ustava s ciljem promjene imena, da ne prihvatam ideje i prijedloge koji bi ugrozili makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonskog jezika i makedonskog modela suživot. Ne odstupam od tih mojih uvjerenja. Zato, 30. septembra neću izaći da glasam", saopštio je riječi Ivanova njegov kabinet, prenosi MIA.

Navodi se da je Ivanov kazao da "u skladu s članom 7, stavom 3 Zakona o referendumu, niko ne može da bude pozvan na odgovornost zbog glasanja, odnosno neglasanja na referendumu".

"Svaki građanin ima pravo da odluči kako će postupiti u vezi s ovim referendumom, da izađe i glasa, ili pak da ne izađe i bojkotuje. Što se mene tiče, ja sam već glasao. Glasao sam prije 27 godina, 8. septembra 1991", poručio je makedonski predsjednik.

Ivanov se nalazi u radnoj posjeti SAD tokom koje će učestvovati na 73. zasjedanju Generalne skupŠtine UN u Njujorku.

Portal Analitika