Društvo

Prije 50 godina na današnji dan pao stari viseći most

Stari pješački most se nalazio na istom mjestu đe je danas takozvani Moskovski most. Bio je sa podom od dasaka i sajlama prikačenim za betonske krajeve koji su ga držali. Ličio je na gerilske mostove i izazivao uzbuđenje pri samom prelasku preko njega.
Prije 50 godina na današnji dan pao stari viseći most
Portal Analitika/facebookIzvor

Podgorički mangupi su znali da ga zaljuljaju i tako plaše prolaznike na njemu, pa je prelazak preko njega ujedno bio i izazov.

Kad je bilo nevrijeme, jak sjeverni vjetar i sl. rijetko ko se usudio da pređe preko njega jer se most krivio i uvijao, kao što se vidi na fotografiji.

Most su najviše koristili učenici podgoričke gimnazije koji su živjeli preko Morače ili u drugim naseljima sa te strane rijeke.

Nažalost, došao je crni 23. septembar 1968. godine i most je popuštio. U trenutku kad se srušio na njemu je bilo preko 30 pješaka, uglavnom djece i omladine iz škole, a za njih 5 je to bio sudnju dan.

Padom mosta na kamenje Labud plaže život su izgubili: učenici gimnazije Tomislava Vidić i Slavka Šćepanović, službenica Nada Radulović, sudija Radovan Kalezić i kapetan prve klase Radoslav Čolić.

Teže i lakše povrijeđeno je bilo 25 pješaka, a 40 godina nakon rušenja 19. decembra 2008. Podgorica je dobila Moskovski most.

stari-viseci-most-titograd1-fb-podgoricke-legende

 

Sa FB stranice Podgoričke legende

Portal Analitika