Društvo

Vukovič: Trudićemo se da Podgorica bude zdravija sredina za život

Mi ćemo, kao Glavni grad, u narednom periodu dati doprinos ovakvim i sličnim manifestacijama i učiniti da Podgorica bude jedna zdravija sredina za život svih njenih građana i da najavim da ćemo nastaviti da radimo na razvoju biciklističke infrastrukture - istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na današnjoj manifestaciji u okviru Evropske nedjelje mobilnosti.
Vukovič: Trudićemo se da Podgorica bude zdravija sredina za život
Portal AnalitikaIzvor

''U ime Glavnog grada i partnera zelim da vam se zahvalim što ste danas tu, što ste podržali ovaj događaj i našli vremena da učestvujete u centralnoj aktivnosti u okviru Evropske nedjelje mobilnosti. Takođe, želim s vama da podijelim lično zadovoljstvo što sam u prilici da učestvujem i kao prvi čovjek Grada budem dio manifestacije koja nosi simboličan naziv „Dan bez automobila”, kazao je Vuković

On se tom prilikom zahvalio partnerima Glavnog grada u ovom projektu UNDP-u i NVO “Biciklo.me.” i istakao da je upravo i cilj ove manifestacije promocija čiste mobilnosti, održivog urbanog transporta, što u krajnjem doprinosi unapređenju javnog zdravlja, kvalitetu života i sredine u kojoj živimo.

dan-bez-automobila

„Mi ćemo, kao Glavni grad, u narednom periodu dati doprinos ovakvim i sličnim manifestacijama i učiniti da Podgorica bude jedna zdravija sredina za život svih njenih građana i da najavim da ćemo nastaviti da radimo na razvoju biciklističke infrastrukture i da pokušamo da ovakve i slične manifestacije organzujemo što češće i da se mi u gradskoj upravi potrudimo da ponekad dođemo na posao na biciklu, u nadi da će i drugi slijediti naš primjer, a u Glavnom gradu ćete uvijek imati partnera za ovakve i slične manifestacije”, zaključio je Vuković.

Podsjećamo da je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada i ove godine organizovao obilježavanje Evropske nedjelje mobilnosti u Podgorici. Cilj ove kampanje, koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra, je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mjere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternativne vidove transporta.

Evropska nedjelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, organizovana od strane mreža gradova Eurocities (koja ima ulogu koordinatora), Energy-Cities i Climate Aliance, uz političku i finasijsku podršku Evropske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu.

dan-bez-automobila-2

Pored niza planiranih aktivnosti, kruna ovogodišnje manifestacije je „Dan bez automobila.

Upotreba automobila uzrokuje emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju stalan negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promjene. Stoga svako od nas treba da čini sve što može kako bi izbjegao da koristi automobil, posebno na kraćim relacijama, i kako bi prešli na alternativne vidove saobraćaja (kao što su pješačenje i upotreba bicikla). Želja nam je da stanovnike Podgorice, pripadnike svih starosnih grupa, informišemo i edukujemo o značaju „ekoloških prihvatljivih vidova saobraćaja“. Planovi održive mobilnosti usmjereni su ka atraktivnijoj i kvalitetnijoj urbanoj sredini, poboljšanju bezbjednosti, smanjenju zagađenja vazduha i smanenju buke, snižavanju emisija gasova sa efektom staklene bašte i, u krajnjem, smanjenju potrošnje energije.

Portal Analitika