Politika

Demokrate: Napadi DF-a su po nalogu DPS-a

Napadi Demokratskog fronta (DF) na Demokratsku Crnu Goru i Građanski pokret URA po nalogu su Demokratske partije socijalista (DPS), saopštile su Demokrate.
Demokrate: Napadi DF-a su po nalogu DPS-a
Portal AnalitikaIzvor

Iz te partije su kazali da su u toku pregovori DF-a sa liderima DPS-a o modalitetima buduće saradnje.

Odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada Branko Vuković reagovao je na današnju izjavu poslanika DF-a Jovana Vučurovića koji je kazao da je primjetno da je došlo do određenih dogovora i usaglašavanja stavova između DPS-a, Demokrata i URE.

Prema riječima Vukovića, zanimljivo je što lideri DF-a istrajavaju u izjašnjavanju da im ne odgovara Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi Demokrata i URE, a odgovara im Plan DPS-a za "površnu optimizaciju" izbornog i drugog zakonodavstva. 

Kako je naveo, nije čudno što je Vučuroviću prihvatljiviji plan koji je predložio DPS, a koji je, kako smatra Vuković, usaglašen sa DF-om, nego Plan Demokratske Crne Gore i URE za stvarne izborne i druge reforme, koji je podržala Evropska Unija (EU).

„Da li je tačno da ne podržavate izborne i druge reforme koje su Demokrate i URA iznijele u svom Planu, a podržavate krajnje perfidne zloupotrebe, mahinacije i podvale DPS-a, koji na svaki mogući način nastoji da obesmisli naše napore da građani prvi put u istoriji višestranačja dobiju iole fer i poštene izbore“, pitao je Vuković.

On je kazao da je evropski komesar za proširenje EU i susjedsku politiku Johanes Han poslao nedvosmisleno jasnu poruku da nema izmjena i obesmišljavanja Plana Demokrata i URE. 

Kako je kazao Vuković, jedini plan koji je podržan od strane EU kao konstruktivan jeste upravo Plan Demokratske Crne Gore i URE. 

On smatra da Vučurović bezuspješno pokušava da stav Brisela i poruku koju su poslali predstavi kao usaglašavanje Demokrata sa DPS-om.

„Ne samo što smo se od početka svog političkog djelovanja obavezali da nećemo nikada ući u koaliciju sa DPS-om, već nam ne pada na pamet da usaglašavamo bilo šta sa onima koji decenijama prekrajaju izbornu volju građana i kradu izbore“, poručio je Vuković.

Tu privilegiju, kako je naveo, ostaviće DF-u, koji posljednjih dana „zajedno sa DPS-om pokušava izigrati i obesmisliti" Plan Demokrata i URE za sveobuhvatne reforme i svesti sve na nadogradnju izbornog zakonodavstva. 

„DF napada Demokrate i GP URA po nalogu njihovih budućih koalicionih partnera u Vladi, jer je panika nastala onog trenutka kad smo svim građanima jasno saopštili informaciju da su u toku pregovori lidera DF sa liderima DPS-a o modalitetima buduće saradnje, koja će rezultirati koalicionim savezom ova dva politička subjekta“, rekao je Vuković.

On je dodao da informaciju o tome da su u toku pregovori DPS-a i DF-a potkrepljuje nekoliko činjenica.

„Na sjednici Skupštine Glavnog grada odbornici Koalicije DF - SNP su glasali za izbor predsjednika Skupštine Glavnog grada, kojeg je predložio DPS. U Kolašinu odbornici DF-a su bili uzdržani prilikom izbora predsjednika Opštine iz redova DPS-a, to isto se desilo i u Pljevljima kao i još jednom broju lokalnih samouprava“, objasnio je Vuković.

Portal Analitika