Društvo

CGO: AEM ne može biti pod kontrolom Vlade

  Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost zbog odluke Vlade Crne Gore da Agenciju za elektronske medije (AEM), stavi pod svoju direktnu kontrolu, kako je to definisano novim predlogom Zakona o državnoj upravi. 
CGO: AEM ne može biti pod kontrolom Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Na posljednjoj sjednici Vlade utvrđen je predlog Zakona o državnoj upravi kojim  prvi put uvode Državne agencije i propisuje da su za svoj rad direktno odgovorne Vladi Crne Gore, a propisuje se da Vlada bira i razriješava članove savjeta državnih agencija. 

 

„Podržavamo sistemski pristup uređenja državne uprave, a što svakako otvara prostor za veći stepen koordinacije nad postojećim agencijama. Međutim,  AEM zbog svog značaja, uloge i pozicije u sistemu ne može biti na ovaj način tretiran i stavljan u istu ravan sa drugim agencijama. Dodatno, ovo rješenje je suprotno principima funkcionisanja regulatora u medijima a i EU Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD) čije se usvajanje uskoro očekuje, a koju je Crna Gora obavezna preuzeti i primijeniti, kao dio svojih redovnih obaveza u okviru pregovaračkog procesa“, navodi CGO u saopštenju za javnost.

Oni su pozvali poslanike da amandmanski djeluju i da predloženo rješenje unutar skupštinske procedure i izmjeste AEM iz okvira državnih agencija na koje se odnosi Zakon o državnoj upravi.

„Predloženo rješenje Vlade ne može doprinijeti ni potrebnom unaprijeđenju situacije u medijima niti ubrzanju našeg puta ka EU“, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika