Društvo

Još 10 škola dobilo mikrobit računare

U velikoj sali Ministarstva prosvjete obilježen je početak druge faze projekta “Škole za 21. vijek”, a direktorima 10 škola uručeni su mikrobit računari. 
Još 10 škola dobilo mikrobit računare
Portal AnalitikaIzvor

Događaj su otvorile Arijana Nikolić-Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje i  Kler Sirs, direktorica British Council-a za Zapadni Balkan. Nastavnici i učenici JU OŠ “Vuk Karadžić”, Berane i JU OŠ “Risto Ratković”, Bijelo Polje, predstavili su iskustva u radu na mikrobit računarima. 

Arijana Nikolić-Vučinić zahvalila je Britanskom savjetu što je omogućio učenicima da se upoznaju sa mikrobit računarima. Ona je rekla da upotreba mikrobita nema za cilj da od djece napravi programere, već mlade ljude koji će kreativno i kritički razmišljati i riješavati probleme. Ona je istakla da učenika pri izlasku iz osnovne škole, pored čitalačke i matematičke pismenosti, mora karakterisati i digitalna pismesnost. Upravo korišćenje mikrobita poboljšaće kvalitet njihove digitalne pismenosti", poručila je Vučinić-Nikolić.

Direktorica British Council-a za Zapadni Balkan Kler Sirs rekla je da je program "Škole za 21. vijek" dio petogodišnjeg projekta koji se bavio novim tehnologijama i obrazovanjem, a koji je uključio sve relevantne strane da zajedno prepoznaju koje su vještine potrebne budućim generacijama. Ona je naglasila da se pitanje digitalizacije dugoročno može unaprijediti samo kroz obrazovni sistem. Sirs je rekla da ovaj projekat u Velikoj Britaniji imao snažan uticaj na djevojčice tako da budu motivisanije za ovaj segnment obrazovanja.

Direktorica British Council-a za Crnu Goru Vanja Madžgalj istakla je da vrijeme u kojem živimo diktira kuda obrazovanje treba da se kreće, te da nova ekonomija zahtjeva generacije koje će biti kreativne, fleksibilne i sposobne ne samo koriste tehnologiju, već i da stvaraju nove sadržaje i rješenja. Upravo, mikrobit daje šansu učenicima uzrasta od 10 do 14 godina da uđu u svijet programiranja i u konačnom, budu krativni nosioci ekonomskog razvoja.  

Događaju su prisustvovali učenici i nastavnici koji na takmičenju u okviru Sajma novih tehnologija u Beogradu ostvarili značajan uspjeh u kodiranju na mikrobit uređaju. Učenici JU OŠ „Vuk Karadžić“, Berane, Miro Marjanović i Milo Šekularac su osvojili treće mjesto sa radom „Plastenik“, a učenici JU Osnovna škola „Risto Ratković“, Bijelo Polje, Milica Marković i Marko Marković su osvojili četvrto mjesto, kao i specijalnu nagradu žirija za rad „Jezička igrica“, kao najkreativniji i inspirativniji projekat predstavljen na takmičenju. Oni su, zajedno sa svojim nastavnicama, Milunom Čukićem iz JU OŠ „Vuk Karadžić“,  Milenom Kuč i Elzom Numanović iz JU OŠ „Risto Ratković“ predstavili svoje projekte. 

Na današnjem događaju, mikrobit računari uručeni su sljedećim školama: JU OŠ “Maksim Gorki”, Podgorica, JU OŠ “Salko Aljković”, Pljevlja, JU OŠ “Njegoš”, Cetinje, JU OŠ “Radomir Mitrović”, Berane, JU OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” Podgorica, JU OŠ “Marko Nuculović”, Ulcinj, JU OŠ “Srbija” Bar, JU OŠ “Mileva Lajović-Lalatović”, Nikšić, JU OŠ “Dašo Pavičić”, Herceg Novi i JU OŠ “Dušan Obradović”, Žabljak. 

Projekat “Škole za 21. vijek” realizuje Britanski savjet uz podršku Ministarstva prosvjete, a u prvoj fazi dodijeljeno je 300 mikrobit računara za 10 osnovnih škola.

Portal Analitika