Društvo

Počele konsultacije o reformama menadžmenta Javnog servisa

U Radio televiziji Crne Gore otpočeo je proces konsultacija o reformama menadžmenta nacionalnog javnog emitera, saopštio je šef projektnog tima Vojislav Raonić.

Počele konsultacije o reformama menadžmenta Javnog servisa
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, eksperti Evropske unije za radio difuziju (EBU) sastaju se sa predstavnicima Savjeta RTCG-a, rukovodstvom kuće, uređivačkim timovima i predstavnicima različitih organizacionih sektora RTCG. Ovi dvodnevni razgovori posvećeni su analizi prednosti i mana postojećih upravljačkih struktura i mogućnostima za njihovo unapređenje. Očekuje se da će procjena potreba za reformom menadžment parkse u RTCG otvoriti prostor za kreiranje odgovarajućih planova i strategije za reformu.

"Jedna od tema konsultacija bila je i analiza predloženih izmjena zakonskih rješenja kojima se uređuje rad nacionalnog javnog emitera u Crnoj Gori. Postignuta je saglasnost da nova zakonska rješenja treba da doprinesu stabilnosti javnog servisa, jasnije razgraničenim nadležnostima Savjeta RTCG i menadžmenta, kao i da mehanizmi finansiranja i upravljanja treba da vode ka višem stepenu finansijske, poslovne i uređivačke autonomije RTCG.

Tokom ovih konsultacija, takođe je postignut dogovor o zajedničkoj organizaciji okruglog stola na temu „Finansiranje, upravljaje i regulacija medijskog javnog servisa u Crnoj Gori”, koji će biti upriličen već početkom oktobra, a koji će poslužiti kao platforma za širu javnu debatu o ovoj temi", navodi se u saopštenju.

Ova ekspertska podrška je dio aktivnosti evropskog regionalnog projekta „Snaga društvu – Podrška medijskim javnim servisima na zapadnom Balkanu.” Cilj projekta je doprinos reformama medijskih javnih servisa u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, BJR Makedoniji i Srbiji, kako bi se podstakla produkcija pluralističkog, nezavisnog i vjerodostojnog programskog sadržaja.

Portal Analitika