Politika

Sa Crnom Gorom ima mnogo mogućnosti za saradnju

Male zemlje dijele mnoge slične izazove i stremljenja, prevashodno u procesu očuvanja identiteta i jačanja njihovih ekonomija. Stoga je ova konferencija odlična prilika za razmjenu informacija, ideja i mogućnosti svake zemlje pojedinačno, kao i međusobne saradnje u oblastima gdje postoji zajednički interes – zaključeno je na bilateralnim sastancima predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa predsjednicima parlamenata Malte, Andore, Kipra, Islanda, Monaka i Lihtenštajna u okviru Dvanaeste konferencije predsjednika parlamenata evropskih država sa manje od milion stanovnika. 
Sa Crnom Gorom ima mnogo mogućnosti za saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Slični zaključci su formalizovani u Zajedničkoj deklaraciji konferencije u kojoj je između ostalog konstatovano da su nezavisnost i suverenitet malih država tokom istorije bile ugrožene u mnogim situacijama, u svim dijelovima Evrope i kroz vijekove, pa je naglašena potreba snaženja saradnje kako bi se podigla svijest o specifičnoj situaciji u kojoj se svaka od njih nalazi. 

Kada je riječ o odnosima sa Crnom Gorom, nedvosmislen je zaključak svih sagovornika da treba jačati parlamentarnu saradnju na više nivoa, razmjenu iskustava i promociju zajedničkih interesa. Sve male države kao osnovnu privrednu granu imaju turizam, pa je Crnoj Gori od posebnog značaja da koristi najbolje prakse ovih država koje su među najrazvijenijima u Evropi. 

Kipar i Malta su ponovile svoju bezrezervnu podršku članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, dok je u razgovoru sa predsjednikom parlamenta Islanda bilo riječi o snaženju NATO partnerstva. 

U izjavi nakon sastanka sa predsjednikom Brajovićem, predsjednik parlamenta Malte Anđelo Feruđa je rekao da Malta ima odlične veze sa Crnom Gorom.

monako

''U Crnoj Gori sam bio 2006. tokom referenduma, kada je vaša zemlja odlučila da bude potpuno nezavisna od Srbije. Odmah nakon toga smo uspostavili diplomatske odnose i sada imamo odlične veze sa Crnom Gorom. Takođe, mogu da potvrdim da čelni ljudi naših zemalja kao i ministri, imaju dobru saradnju. Postoje investicije u oblasti energetike u Crnoj Gori. Kao članica Evropske unije radujemo se i podržavamo vas. Crna Gora će biti prva zemlja koja će se pridružiti Uniji u procesu proširenja.“

Predsjednik parlamenta Monaka Stefan Valeri izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Skupštine Crne Gore jer, kako je rekao „moramo mnogo toga da uradimo. Moramo da koristimo mogućnosti da unaprijedimo ekonomsko partnerstvo. U Monaku postoji jako dobra slika o vama, imate fanstastičnu, prelijepu zemlju i mnogo ste učinili na razvoju u posljednjih 12 godina.“

Predsjednik parlamenta Lihtenštajna izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Skupštine Crne Gore i njegovim aktivnim učešćem na Konferenciji, i izrazio očekivanje snažne participacije i tokom sljedećih okupljanja. 

Tokom Konferencije je upriličena i zvanična audijencija kod Njegovog visočanstva nasljednog princa Alojza od Lihtenštajna. U kraćem razgovoru, predsjednik Skupštine je upoznao princa sa zanimljivostima iz istorije i kulture Crne Gore, kao i ekonomskim i vanjskopolitičkim prioritetima. 

Portal Analitika